NYHETSARKIVET
2 maj 2016 12:48
Skandias premier och nyförsäljning ned i första kvartalet
Skandias premieintäkter och nyförsäljningen av sparförsäkringar minskade under första kvartalet jämfört med motsvarande period ifjol, en utveckling som i stora delar berodde på volatila marknader och en orolig omvärld under inledningen av året. Det framgår av Skandias rapportering av det första kvartalet 2016 idag.

Premieintäkterna minskade med 27 procent till 8 558 miljoner kronor, och nyförsäljningen av sparförsäkringar gick ned lika mycket till 961 miljoner kronor, i det första kvartalet. Nyförsäljningen av traditionellt förvaltad försäkring minskade mest med en nedgång på 30 procent. Vid utgången av kvartalet låg solvensgraden på 160 jämfört med 167 procent vid årsskiftet och den kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 105 jämfört med 106 procent vid årsskiftet.

- Det första kvartalet var utmanande i inledningen, med kraftiga nedgångar för såväl aktiemarknaderna som råvaror men med en återhämtning de sista sex veckorna. När det är oroligt minskar investeringsbenägenheten hos kunderna. Dessutom hade vi ett starkt första kvartal ifjol att mäta oss mot, med högt konsoliderat kapital som drog till sig kunder, kommenterar Frans Lindelöw, vd på Skandia, utvecklingen under kvartalet till Pensionsnyheterna.

Lägre premieintäkter är något som drabbade samtliga aktörer på marknaden under första kvartalet. Frans Lindelöw är dock inte särskilt oroad av utvecklingen och fokuserar på att hålla en god förvaltning av kapitalet.

- Vårt primära uppdrag är att skaffa god avkastning till våra kunder i livbolaget genom bra förvaltning och en effektiv organisation. Nya premier och marknadsandelar är inte fokus på samma sätt, men vi kommer givetvis att arbeta med att få in nya premier genom att ha ett attraktivt erbjudande, säger han.

Även om marknaderna hämtat sig sedan bottnarna under de första veckorna i år är en högre riskaversion bland investerarna tydlig, vilket också märks på vilka tillgångsslag som ökar i pris.

- Det mest intressanta är i mitt tycke att realtillgångar såsom realränteobligationer, fastigheter och även infrastruktur går bra. Det pekar på att det finns en riskaversion och kanske i viss mån en ökande förväntan om inflation. Vi känner oss bekväma med den allokering vi har i vår traditionella portfölj som var näst bäst i klassen i första kvartalet, kommenterar Frans Lindelöw tendenserna. Han noterar att det finns ett flertal saker att vara uppmärksam på de närmaste månaderna, som den brittiska Brexit-omröstningen, Federal Reserves vägval och Greklands eventuella återfall i ekonomisk kris.

Skandias traditionella livportfölj tappade 0,2 procent under perioden.

Samtidigt som förvaltningen har sina utmaningar pågår ett ständigt arbete med att effektivisera genom ökad digitalisering av verksamheten, en process som behöver tas långt ned i motorrummet på Skandia.

- Digitalisering av verksamheten är inte bara att få fram ett enkelt gränssnitt mot kund utan även hur kommunikationen bakåt mot systemen går till. Vi strävar kontinuerligt mot en effektiv processhantering med så lite handpåläggning som möjligt, förklarar Frans Lindelöw.

Målen är ambitiösa. Under 2016 ska Skandia spara 100 miljoner kronor genom effektiviseringar.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907