SEB visade samma riktning på utvecklingen för sin liv- och kapitalförvaltningsaffär som de andra storbankerna i det första kvartalet, dock var nedgången i premieinkomster betydligt lindrigare än för övriga svenska storbanker.
Premieinkomsterna för SEB totalt minskade 8,7 procent jämfört med första kvartalet ifjol, till 9 622 miljoner kronor. I Sverige var nedgången betydligt mildare, här uppgick premieinkomsten till 3 931 miljoner kronor motsvarande ett tapp på 2,7 procent. Drivkraften i Sverige var livverksamheten som vuxit de två senaste kvartalen och hade med inkomster på 584 miljoner kronor det starkaste kvartalet på två år. Kapitalförvaltningens intäkter backade 8,8 procent för segmentet totalt, med Danmark som det lysande undantaget med en ökning på närmare sex procent jämfört med första kvartalet 2015.
Tillgångar under förvaltning minskade med 5,4 procent till 569,5 miljarder kronor jämfört med utgången av första kvartalet 2015. Sekventiellt var nedgången 1,1 procent, med tapp i alla tre produktsegmenten.
Även om marknaderna varit turbulenta och satt förvaltarna på prov under det första kvartalet, har kvartalet varit såväl händelserikt som positivt för SEB Liv & Investment Management konstaterar divisionens chef i en kommentar till Pensionsnyheterna.
- Vi har ju lagt en väldigt ambitiös plan för hur vi ska vrida om till en mer kundinriktad organisation, som tas emot väldigt väl av kunderna. Vi har fått väldigt positiv respons från kunderna på vår digitala rådgivning och ligger över 98 procent i kundnöjdhet för de digitala tjänsterna. Med lanseringen av traditionell tjänstepension har vi ett heltäckande erbjudande att anpassas för kunden, och med den nya organisationen kan vi samordna resurserna inom livverksamheten och kapitalförvaltningen bättre för att bli ännu vassare, sammanfattar Peter Dahlgren, chef för SEB:s division Liv & Investment Management, aktiviteterna under första kvartalet.
SEB lanserade traditionell försäkring inom tjänstepensionsområdet under det första kvartalet, efter en tid av ökande intresse för garantiprodukter bland bankens kunder. Erbjudandet är dock ännu i sin linda efter att ha sjösatts den 8 mars, men Peter Dahlgren ser på utvecklingen med tillförsikt.
- Siffrorna för den nya traditionella försäkringen kan komma att få synbar effekt i vårt resultat redan från andra kvartalet i år. Ur vårt perspektiv är tidpunkten för den här lanseringen rätt. Efterfrågan är hög och vårt erbjudande med 95 procent av premierna garanterade och en återbäringsränta på fyra procent just nu är attraktivt. Förvaltningsmässigt har vi en bra miljö för vår breda ansats och med den erfarenhet vi besitter kan vi klara den avkastning vi åtar oss. I första kvartalet levererade vi 1,5 procent i portföljen, så vi ligger väl i takt för året, säger Peter Dahlgren, till Pensionsnyheterna.
- Jag är nöjd och trygg med vårt resultat. Tillgångarna påverkas av att marknaden är ned, men vår underliggande affär växer och det kommer av att vi byggt bättre kundvärden, en resa som vi fortsätter, avrundar Peter Dahlgren sin utvärdering av årets första kvartal för SEB Liv & Investment Management.