NYHETSARKIVET
28 mar 2008 14:10
FI: "Institutionella investerare borde tacka nej om de inte förstår vad de köper"
Finansinspektionen har i dagarna skickat brev till fondhandlarföreningen och klagat över att konsumenterna inte får tillräcklig information om vilka risker som kunderna löper när de köper aktieindexobligationer. Konsumenterna förstår helt enkelt inte vad de köper och säljarnas information är inte tillräcklig när det handlar om så komplicerade produkter som det är fråga om, menar Erik Saers, chef för Finansinspektionens marknadstillsyn. Han betonar att brevet som man nu skickat inte berör de institutionella investerarna, de är inte lika strikt skyddade av lagen, eftersom de förutsätts veta bättre än att köpa produkter som de inte förstår.

Nu finns det ju ett antal placerare som förlorat pengar i ett antal strukturerade produkter. Ska man se Finansinspektionens intresse i ljuset av det?

- Frågorna är säkert intressantare för journalister idag, men vi har arbetat med det här sedan 2005 då vi reagerade över hur säljare uttryckte sig i de prospekt som kunderna fick ta del av när de köpte indexobligationer. Vi pekade då på ett antal punkter, bland annat hur kostnadsuttaget gjordes, vilken den effektiva räntan var och hur mycket pengar man kunde förvänta sig att få tillbaka på en gjord investering.

- Frågan är hetare nu och jag tror att folk har börjat förstå att man måste försöka bedöma kreditvärdigheten även hos den som emitterar de underliggande obligationerna. Den amerikanska banken Bear Sterns har ju sålt stora volymer i Sverige och jag tror inte att man kan komma närmare ett fallissemang än vad de gjorde, även om de räddades i sista stund.

Den schweiziska banken EFG har ju sålt strukturerade produkter med bas i amerikanska kommunobligationer som nu blivit nästintill värdelösa. Vad gör ni åt den saken?

- EFG riktar sig inte mot enskilda sparare utan mot institutioner och de har inte samma skydd i lagstiftningen. De förväntas känna till riskerna bättre och förstå vad de ger sig in i.

Om vi låter professionella investerare företräda oss i olika institutioner, så måste de ha förmågan att avstå ifrån att köpa om de inte förstår hur en produkt fungerar eller vilka risker som är förenade med den.
Det är ju oerhört angeläget att de läst allt och verkligen förstått.

De företräder ju stora kollektiv av sparare via stiftelser eller andra institutioner och om de inte har förstått så har de fel jobb.

Tror du att det vi sett hittills av kreditkrisens vågor i Sverige är allt eller kommer det mera?

- Jag tror att man måste vara väldigt vidsynt och vara öppen för att det kan hända fler saker. Som myndighetsperson så måste man kunna tänka tanken. Sen kan man bara hoppas att man inte blir sannspådd. Vi försöker se och tolka skeendena, men det är ju oerhört svårt. Jag skulle inte för mitt liv våga slå mig för bröstet och säga att vi nu har nått botten och sett slutet på kreditkrisen.

Pensionsnyheterna Analys nr 4/08
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907