NYHETSARKIVET
15 feb 2016 12:36
”Fullständigt kaos om de nya flyttbeskeden”
Vid årsskiftet var det meningen att alla bolag skulle kunna lämna dokumentation för att möjliggöra för kunderna att jämföra befintliga försäkringar med nya som de vill flytta till. Nu visar det sig att det inte är så enkelt och bolagen är inte helt överens om hur processen ska gå till. Och vissa bolag har inte ens kommit ur startgroparna och levererar fortfarande inte uppgifter om flyttar, trots begäran.

- Det är fullt krig mellan bolagen just nu, säger en av de inblandade till Pensionsnyheterna, men som vill vara anonym med hänsyn till att läget är infekterat och fortsätter:

- Man kanske skulle kunna uttrycka det som att det är fullständigt kaos. Alla bolag svarar inte. Man svarar inte ombud i vissa fall och andra skickar information både till ombud och kunden. Hos vissa bolag behöver man ingen fullmakt för att beställa information medan andra nöjer sig med en informationsfullmakt. En tredje vill ha en särskild så kallad flyttfullmakt. Informationen i svaren är ibland ifylld. Andra lämnar centrala fält tomma. Eftersom de flesta skapar materialet manuellt, har det varit en del fel i uträkningarna. Det känns som om bolagen har missat att prata om verkligheten när man kom överens, säger hen.

I ett tänkt läge ska en kund eller ett ombud för en kund via en informationsfullmakt kunna få ut information om en befintlig försäkring. Den informationen har flera bolag bestämt att den bara kan skickas direkt till kunden, inte till ombud eller förmedlare. Det gör att förmedlaren måste ta del av de uppgifter som kunden fått för att kunna ge råd om flytten är bra och lämplig. Den processen blir nu komplicerad eftersom kommunikationen ofta bara sker till kunden.

Till det kommer att om kunden väl bestämt sig för att flytta blir det en ny blankett som ska beställas och hanteras. Denna handling, ”begäran om flytt”, måste då beställas och den blir då ofta en pappersbaserad blankett som ska undertecknas av kunden, för att vissa bolag ska acceptera att ta emot den.

Här närde man förhoppningar om att en fullmaktsnod, det som idag kallas Fullmaktskollen, skulle kunna hantera även begäran om flytt men så har det inte blivit. Detta eftersom Fullmaktskollen inte är uppe och kör ännu och dessutom har avgränsat sig. Där hanterar man bara vanliga och nya fullmakter, informations- och skötselfullmakter. Flyttbegäran hamnar helt vid sidan om, vilket gör att den enkelhet och snabbhet som de nya och transparenta flyttjämförelserna skulle kunna leda till i många fall har fastnat på vägen.

Och de inblandade bolagen har helt olika syn på hur mycket krut man ska lägga på att få systemet i sjön.

- Ambitionen bland medlemsbolagen i Svensk Försäkring är självfallet att överenskommelsen om flyttblad ska fungera väl. SEB anser att det är en viktig fråga. En del bolag verkar dock ha en del inkörningsproblem och kan ha gjort olika prioriteringar när det gäller hur mycket IT-resurser man kan frigöra för att få det hela att fungera. Men som jag ser det har det i det stora hela fungerat godtagbart, även om det kommer att ta tid att komma överens om exakt hur processerna ska gå till, säger Anders Johansson, Senior Advisor på SEB Pension & Försäkring, som var en av dem som hjälpte till att ta fram underlag och texter till överenskommelsen, till Pensionsnyheterna.

Den stora frågan är bara om de som är senfärdiga är det av ekonomiska eller praktiska skäl. Det kan ju finnas kortsiktiga vinster med att dra ut på processerna i syfte att se till att kunderna låter bli att flytta sina försäkringar eller om det handlar om rent praktiska frågor.

– Jag har svårt att tänka mig att det var det här som finansmarknadsminister Per Bolund ville se när han har pratat om ökad transparens och flytträtt. Jag tror att han skulle bli besviken om han såg hur branschen, i vart fall vissa bolag, valt att hantera frågorna hittills, säger Pensionsnyheternas anonyma sagesperson.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907