SPP Pension & Försäkring AB får inte tillstånd att räkna med förlagslån om 700 miljoner kronor i sin kapitalbas när man räknar fram sitt solvenskrav. Detta slog förvaltningsrätten i Stockholm fast den 9 december. Men nu har alltså SPP valt att överklaga domen till kammarrätten.
Bakgrunden är att SPP Liv Fondförsäkring AB vid årsskiftet 2014/2015 slog ihop sig med SPP Livförsäkring AB och bildade SPP Pension & Försäkring AB. I sammanslagningen fick SPP ett godkännande av FI för sin fusionsplan och företaget bedömde att detta godkännande också täckte förhållandet att förlagslånet skulle räknas in i det sammanslagna SPP:s kapitalbas.
FI menade i sin tur att inkluderandet av ett sådant kreditinstrument kräver ett särskilt tillstånd och avslog SPP:s begäran att förlagslånet skulle räknas med i kapitalbasen.
SPP har inte räknat med förlagslånet i sin solvensberäkning under 2015. Domen från förvaltningsrätten innebär att SPP inte heller i fortsättningen kan tillgodoräkna sig de 0,16 procent som förlagslånet motsvarar. SPP:s solvenskvot, som är kapitalkrav genom kapitalbas, uppgår emellertid till 1,79 vilket med marginal överstiger minimikravet på solvenskvoten 1,0.
Målet drivs nu vidare av Mattias Rosengren som är juridiskt ombud för SPP från advokatbyrån Vinge.
- Vi valde att gå vidare i fallet och hoppas på en ny dom från kammarrätten. Men blir det avslag igen kan inlösen av förlagslånet bli ett alternativ, säger Per Brandt, chefsjurist på SPP, till Pensionsnyheterna.