NYHETSARKIVET
13 okt 2015 11:54
Sänkta diskonteringsräntan slår hårt mot offentliga verksamheter
Finansinspektionens sänkta diskonteringsränta för företag som tryggar pensioner enligt Tryggandelagens bestämmelser, blir en sur karamell att suga på för kommunala och statliga bolag.

I och med att den nominella räntan för diskonteringen sjunker från 1,9 procent till 0,8 procent innebär det att pensionsskulderna kommer att öka rejält.

Viss lindring kommer ifrån att avkastningsskatten förväntas bli lägre, något vi missade i går. Den går ifrån 0,3 procent till 0,1 procent men det är en liten lindring. (Ändringen införd i vårt artikelarkiv).

- Det handlar om 0,9 procentenheters skillnad och det innebär skuldökningar på uppemot 16-18 procent, lite beroende på fördelningen mellan aktiva och pensionärer, säger Sven Lannhard, chef för Pensionsskuldsenheten på KPA Pension, till Pensionsnyheterna.

Totalt har de 180 kommunala företag som tar hjälp av KPA för skuldberäkningar omkring fem miljarder kr i skulder. FI:s nya diskonteringsränta gör att de i ett slag ökar till nästan sex miljarder kr.

Kommuner och landsting omfattas inte av tryggandelagen utan av RIPS07 och påverkas inte av Finansinspektionens nya diskonteringsränta för 2016. Däremot finns det några landstingsbolag som får stora kostnadseffekter.

Sven Lannhard påpekar att systemet med årlig förändring av diskonteringsräntan uppfattas av kunderna som jobbigt och många får problem med dessa årliga svängningar som påverkar budget och resultaten i verksamheterna.

- Vi hade synpunkter på det redan 2007 då man införde modellen men de ville ha modellen med årlig förändring. För kommuner och landsting som följer RIPS07 diskonterar man med en ränta som är ett rullande femårsgenomsnitt. Detta leder till att diskonteringsräntan inte ändras lika ofta och modellen är mer transparent.

Alternativet för de kommunala bolagen är att försäkra bort åtagandena, något som många redan gjort.

- Vi har dammsugit alla bolag i Stockholms stad och det ska inte längre finnas några kvar som inte är försäkrade, säger Jan Willgård, vd för Stockholms stads försäkringsbolag S:t Erik Liv, till Pensionsnyheterna.

För försäkringsbolagen är de sänkta diskonteringsräntorna en affärsmöjlighet. Nu kan man ju hjälpa bolagen att försäkra bort sina pensionsskulder och på så sätt göra sig mindre beroende av FI:s ändringar av diskonteringsräntan samtidigt som man får in ny affär i KPA eller hos deras konkurrenter.

Men egentligen handlar det då bara om regelarbitrage. Den bistra verkligheten är att låga räntor slår mot allt pensionstryggande – oavsett vilken form man valt för tryggandet. Både pensionsstiftelser och försäkringsbolag måste ju anpassa sig till den låga räntan.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907