Under de senaste åren har det skett en kraftig förändring av när statsanställda väljer att gå i pension. År 2009 var det 41 procent av de statsanställda som gick den månad då de fyllde 65 år.
Nu, sex år senare är det bara 24 procent som gör det valet.
Det berättade Joakim Stymne, generaldirektör för SPV vid myndighetens Pensionsdag i ett anförande i Stockholm i dag.
Samtidigt har det skett en stor förändring av mönstret i hur de statsanställda ser på sin pensionering. Både uttagen före 65 års ålder och uttagen efter 65 års ålder ökar nämligen medan medianen ligger kvar på 65 år.
Så de individuella valen har ökat spridningen i pensionsåldern.
- Vi vet inte exakt vad som styr människor men vi har teorier som handlar om vilka arbetsuppgifter man har, personliga ekonomin, om man har ett stimulerande jobb, om man orkar jobba länge och om man vill jobba kvar men också vilken arbetssituation en partner har.
Men statistiken är mycket tydlig på en punkt. Ju högre lön desto senare pensionsålder.
Statsanställda som tjänar mer än 40000 kr i månaden är de som allra helst skjuter på sin pensionering, något som enligt Joakim Stymne kunde förklaras av att man med högre lön oftast har intressantare och mer specialiserade arbetsuppgifter och att man därför får ett mer unikt förhållande till arbetsgivaren. För anställda med lägre lön är risken annars stor att man är lättare att ersätta för en arbetsgivare.