På onsdag i nästa vecka ska riksdagen debattera civilutskottets skrivelse om att skynda på införandet av provisionsförbudet, vilket ett enigt utskott ställde sig bakom i förra veckan.
- Vi hade ju koll på processen i regeringskansliet fram till regeringsskiftet i september. Då låg förslaget om införandet av MiFid i princip färdigt. Vad vi nu uttalat är att regeringen ska prioritera beredningen så att lagstiftningen kan vara på plats så snabbt som möjligt, säger Caroline Szyber (KD), som är ordförande i Civilutskottet till Pensionsnyheterna.
Att civilutskottet tar upp frågan sammanhänger med att de har konsumentfrågorna på sitt bord. Andra delar av MiFiD II hanteras av Finansutskottet eftersom de räknas till finansmarknadsfrågorna.
Enligt Katarina Back, enhetschef på finansdepartementet och ansvarig för att se till att MiFiD II införs i svensk lagstiftning, kommer ett tillkännagivande från riksdagen hanteras i god ordning.
- Vi har dock ännu inte fått något sådant tillkännagivande och vi får därför återkomma efter beredning med vår minister, säger hon och fortsätter:
- Remisstiden för utredningen om MiFid II har ännu inte gått ut. Remissinstanserna har fram till den 11 maj på sig att komma in med synpunkter. Hur lång tid framtagande av lagrådsremiss och proposition tar beror sedan på omfattningen av remissinstansernas synpunker. Arbetet med genomförandet har redan inletts, säger Katarina Back.
Enligt Caroline Szyber är det i stor utsträckning redan känt vad remissinstanserna kommer att tycka om förslaget och att man därför bör börja så fort remisstiden gått ut, för att få fart på frågan.
- Vi vet ju att beredning av ärenden kan ta olika lång tid beroende på hur man prioriterar. Det här är en viktig konsumentskyddslagstiftning och det var för att se till att beredningen inte drar ut på tiden som vi enades om skrivningen i utskottet, säger hon.
- Vi ska debattera utskottets förslag i riksdagen nu på onsdag så senast på torsdag när protokollet är klart och sen, så fort remisstiden gått ut, bör detta prioriteras, säger Caroline Szyber.
Direktivet ska vara på plats i svensk lagstiftning och börja tillämpas senast den 3 januari 2017. Enligt Katarina Back är det fullt möjligt att ha lagstiftning på plats till dess.