NYHETSARKIVET
16 apr 2015 11:57
Svenska och tyska livbolag får svårast att hantera lågränteläget enligt IMF
Internationella valutafonden, IMF, ser stora framtida risker för den europeiska försäkringsindustrin. Anledningen är att många bolag har långa kontrakt med sina sparare, ofta i kombination med garantier som är betydligt högre än vad bolagen kan få i avkastning från räntemarknaderna. Det skriver IMF i sin nyligen utgivna ”Global Financial Stability Report.”

I rapporten pekar man särskilt på Sverige och Tyskland där man ser den allra största mismatchen mellan tillgångs- och skuldportföljerna.

IMF pekar på att siffror från EIOPA visar att Sverige och Tyskland, som stod för omkring 20 procent av bruttopremierna i Europa under 2013, lider av durationsgap på mer än 10 år i kombination med negativa spreadar.

IMF pekar på att till exempel Irland och Storbritannien är betydligt bättre rustade att hantera risker i lågräntemiljön, eftersom de i större utsträckning erbjuder fondförsäkringsprodukter utan garanterade räntor.

IMF oroas också över utfallet i EIOPAS stresstest, som gjordes av de Europeiska bolagen under 2014. Det visar på magnituden av det akuta läget för försäkringsindustrin, menar IMF och skriver (vår översättning):

”Testet visar att bara 24 procent av försäkringsgivarna inte skulle klara av att nå hundraprocentiga solvenskapitalkrav i ett japanlikt scenario. Även om försäkringsindustrin väntas ha 8-11 år på sig, innan man får allvarliga problem med kassaflödena, så förefaller de resultaten vara optimistiska, eftersom räntenivåerna nu är betydligt lägre än de räntor man använt i stresstesterna”.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907