Idag pågår diskussioner mellan rådet, kommissionen och EU-parlamentet angående förmedlingsdirektivet IMD 2. I morgon blir det diskussioner i parlamentet. Direktivet har väckts till liv efter en tids slumrande och ett tag var det nära att kommissionen tänkte rensa ut det från sin att göra lista.
Men nu är det på gång igen, men för svenskt vidkommande är det ganska små förändringar som diskuteras. Det handlar mycket om vilka aktörer som ska omfattas, i parlamentet tycker man att det är för många som slipper att träffas av direktivet och vill införa en lightregim med förenklad registrering för dem som annars skulle undgå att träffas av reglerna.
För Sveriges del handlar förhandlingarna främst om att säkerställa minimiharmonisering så att Sverige har möjlighet att ha strängare krav än direktivet om det är befogat av konsumentskyddsskäl.
Man vill dessutom se till att kryssmarknaden för kollektivavtalad tjänstepension i allt väsentligt ska kunna fortsätta i sin nuvarande form.
Kommissionen har redan uttalat att man vill att försäkringsföretagen ska omfattas av direktivet, så det har branschen vetat om i snart två år nu.
Effekten av att såväl försäkringsbolagens säljare som försäkringsförmedlare omfattas av direktivet gör att förmedlartiteln kan vattnas ur eftersom förmedlare kan tycka att de har en annan roll än säljare på försäkringsbolag eller banker. Kommissionen har därför drivit frågan om att man helt enkelt ska byta namn på förmedlingsdirektivet till att kallas distributionsdirektiv för finansiella tjänster.
- Man har diskuterat att ändra titeln på direktivet så att det istället ska kallas för ett direktiv för distribution snarare än förmedling. Alla tycker inte lika om det. Förmedlarna kan tycka att de gör något annat än att bara distribuera försäkringar och det kan man förstå. Samtidigt blir det tydligare om direktivet omfattar alla som distribuerar försäkringsprodukter eftersom reglerna för dokumentation och rådgivning då blir samma för alla. Det tror jag ingen har något emot, säger Anders Johansson, chef för kundjuridik på SEB, till Pensionsnyheterna.
Men någon quick-fix är det inte fråga om. Det är ett nytt EU-parlament som tagit plats i Bryssel och de var inte med när man förhandlade om direktivet tidigare. Det gör att det i många stycken blir ett omtag, varför förhandlingarna tidigast kan gå i mål i höst.