Förvaltningsrätten i Stockholm har avslagit Capitalis överklagan av Sveriges Televisions upphandling av försäkringsförmedlare.
Upphandlingen sköttes av SVT men omfattar alla de så kallade Public Service-bolagen, förutom SVT även Sveriges Radio, Utbildningsradion och Sveriges Radio Förvaltning.
Capitalis har begärt en överprövning eftersom man anser att anbudsunderlaget inte uppfyller kraven i lagen om offentlig upphandling om likabehandling och proportionalitet. Detta för att kravställningen, enligt Capitalis, otillbörligen gynnar den befintliga leverantörens affärsmodell.
I upphandlingen ställs krav på att en mängd olika priser för olika produkter ska anges. För de som enbart är förmedlare och inte produktbolag har det inneburit att man varit tvungen att göra prisförfrågningar till försäkringsbolag på marknaden. Men för att göra det behöver man en upphandlingsfullmakt från det upphandlade bolaget. SVT har dock vägrat att ge ut en sådan.
Därmed är det bara de befintliga leverantörerna, Max Matthiessen och Söderberg & Partners, som kunnat lämna in de uppgifterna, eftersom de också är produktägare.
SVT har också angett att den intjäning leverantören har på TGL och FGF ska undantas i prisangivelserna. Något som också det ger en direkt konkurrensfördel för Söderberg & Partners och Max Matthiessen över de förmedlare som inte är produktägare.
SVT bestrider Capitalis begäran om överprövning och menar att det faktum att man efterfrågar ett sammantaget tjänsteutbud som inte kan tillhandahållas av alla presumtiva anbudsgivare inte strider mot likabehandlings- eller proportionalitetsprincipen i LOU.
Förvaltningsrätten skriver i sin bedömning att Capitalis inte kunnat visa att det faktum att man inte fått någon fullmakt från SVT hindrat dem att lämna prisuppgifter. Man avfärdar också invändningen att de nuvarande leverantörerna gynnas av upphandlingen. Att befintliga leverantörer i många fall kan ha en bättre bild av föremålet för upphandlingen, vilket i nu aktuellt fall möjligen skulle kunna leda till att denne kan lämna mer exakta prisuppgifter än andra presumtiva anbudsgivare. Enligt förvaltningsrättens mening får dock denna potentiella obalans anses ligga i sakens natur, skriver rätten.
Sammantaget menar rätten att Capitalis inte kunnat visa att förfrågningsunderlaget strider mot LOU och avslår därför överprövningsansökan.
Frågan om att ett upphandlingsunderlag gynnar befintlig leverantör är också central i en annan process som Capitalis driver just nu. Bolaget har överklagat Postens upphandling av försäkringsförmedlare eftersom man menar att upphandlingsunderlaget gynnar Max Matthiessen, som är den nuvarande leverantören. Deras överklagan avslogs i förvaltningsrätten, men kammarrätten har valt att ta upp frågan, som nu är under behandling.