Svensk Försäkring vill att det ska införas en möjlighet för ömsesidiga försäkringsbolag att delas i olika verksamhetsområden. Det skriver Svensk Försäkring i ett yttrande över promemorian Modernisering av lagen om ekonomiska föreningar.
Förslaget som lämnas i promemorian påverkar associationsformerna ömsesidiga försäkringsbolag och försäkringsföreningar. Svensk Försäkring är positivt till att man moderniserar regelverket, men menar att man hade kunnat gå längre.
För att kunna bedriva en effektiv förvaltning krävs moderna associationsrättsliga regler, nu och framöver. Svensk Försäkring välkomnar därför en modernisering av lagen om ekonomiska föreningar och tillstyrker i huvudsak de föreslagna ändringarna. Vi vill i detta sammanhang framföra behovet av att lagen om ekonomiska föreningar även fortsättningsvis vid behov moderiseras, skriver man i remissyttrandet.
Man menar samtidigt att en möjlighet till delning bör införas redan nu. Med tanke på de regelverk som är på väg så är det nödvändigt för försäkringsbolagen att det finns en möjlighet för dem att delas så att tjänstepensionsrörelse och övrig livförsäkring kan separeras i olika juridiska personer.
Detta för att de bolag som har både tjänstepension och annan livförsäkring ska kunna använda sig av det kommande IORP II-direktivet för sin tjänstepensionsverksamhet istället för Solvens II.
I promemorian finns redan ett förslag om att införa en möjlighet att renodla bolagens verksamhet genom beståndsöverlåtelser eller delning. Men det saknas regler för delning av ömsesidiga försäkringsbolag.
I de nu remitterade förslagen saknas fortfarande delningsinstitutet för ömsesidiga försäkringsbolag. Det är Svensk Försäkrings uppfattning att det ger osakliga nackdelar för de ömsesidiga försäkringsbolagen. Den tillgängliga metoden för ömsesidiga försäkringsföretag att göra en uppdelning är genom överlåtelse av försäkringsbestånd till ett annat företag. En beståndsöverlåtelse kan emellertid medföra skattekonsekvenser, exempelvis när det gäller internationella transaktionsskatter, som onödigtvis försvårar uppdelningar av verksamheten vid tillkomsten av en ny reglering av tjänstepensionsrörelse. Avtalssituationen mellan det ömsesidiga försäkringsbolaget och tredje part kan vidare vara sådan att den omöjliggör överlåtelse av underliggande tillgångar på annat sätt än genom en koncernintern övertåtelse eller en fusions eller fissions. Svensk Försäkring menar därför att det bör införas möjligheter till delning, skriver man i yttrandet.