NYHETSARKIVET
23 mar 2015 12:00
Svensk Försäkring vill skapa ökad transparens
Svensk Försäkring har tagit fram en rekommendation om vilken information som ska lämnas i samband med flytt av pensionskapital. Målet är att öka transparensen och förenkla för flyttar. Försäkringsbolagen blir bland annat tvungna att hjälpa varandra för att göra en flytt så enkel som möjligt.

- Jag ser det här som ett verkligt genombrott för branschen som nu enats om en enkel och tydlig standard för flyttinformationen. Nu blir det lätt att se och jämföra villkoren och avgifterna mellan avgivande och mottagande bolag, säger Johan Lundström, chefjurist på Svensk Försäkring, som lett diskussionerna om de nya informationskraven.

Han menar att ett sånt här jobb bara har varit möjligt att göra som ett branschgemensamt projekt.

Den information som ska ges är bland annat om försäkringen kan flyttas, värdet på försäkringen och hur stora eventuella flyttavgifter är. Också i den årliga informationen om försäkringen ska bolagen informera om bland annat vilka avgifter som kommer att belasta värdet vid en eventuell flytt.

- En sak som vi lärt oss ifrån de konsumenttester vi gjort är att det är viktigt för kunderna att informationen finns på samma ställe på faktabladen. På så sätt blir det lättare att se skillnaderna mellan de olika alternativen och det är därför vi har enats om att bolagen får utforma sina faktablad med egen layout men att sidbrytningarna måste komma på samma ställe, säger Johan Lundström.

- En annan sak som vi tydligt såg i konsumenttesterna var att konsumenterna hade svårt med tonaliteten i de två jämförande bladen. Konsumenterna tyckte inte riktigt att det kändes som att bladen var utformade för just dem utan för personer som är vana vid att läsa försäkringsvillkor. Så efter testerna har vi jobbat mycket målmedvetet med att förenkla språket ytterligare och tänka på tilltalet i texterna, säger Johan Lundström.

Det bolag som lämnar ifrån sig försäkringskapital ska även lämna uppgifter om hur lång tid själva flytten kommer att ta. Det införs en tidsfrist på 60 dagar för att genomföra en flytt. Tidsfristen börjar dock inte löpa förrän en eventuell hälsodeklaration lämnats in och bedömts. Något som kan göra att det tar längre tid än de 60 dagarna.

- Tidsfristen räknas från det datum då hälsoprövningen är genomförd och jag kan inte se hur man skulle kunna göra på något annat sätt, säger Johan Lundström.

I rekommendationerna skrivs det också rent ut att bolagen är tvungna att hjälpa varandra för att göra flyttarna så enkla som möjlighet.

”Både det avgivande och det mottagande bolaget ska medverka till att en flytt av en försäkrings värde ska kunna genomföras så snart som möjligt och på förfrågan bistå varandra med de uppgifter om den nuvarande och den nya försäkringen som är relevanta för flytten.”

Nu väntar man bara på att Gunnar Olsson, tidigare vd på Konsumenternas Försäkringsbyrå, ska komma med förslag på hur man ska kunna hitta nyckeltal för flyttkostnaderna så att man får en ännu tydligare jämförelse. Det blir alltså en motsvarighet till det ”Normanbelopp” som införts i fondbranschen. Hans utredning ska komma i april och sen får man arbeta in nyckeltalen i rekommendationen.

Det här är ett första steg från branschen för att uppfylla den tidigare finansmarknadsministern Peter Normans önskemål om en självreglering av flyttmarknaden och att förenkla för kunderna att flytta pensionsförsäkringar.

- Han sa ju gärna utökad flytträtt men först en rejäl transparens och det tycker jag att vi nu åstadkommit, säger Johan Lundström.

Nu är det upp till regeringen att fortsätta att arbeta med frågorna om flytträtten i och med att det första steget tagits. Och både FI, som lagt ut uppdraget, och regeringen, som välkomnat arbetet i regleringsbrevet, förefaller nöjda med det man hittills åstadkommit.

Rekommendationerna träder i kraft den 1 januari 2016. Men det är bara ett första steg, enligt Johan Lundström.

- Vi kommer att se över standarden och redan 2017 kommer vi att se om det finns anledning att ändra och ytterligare förtydliga utformningen utifrån de erfarenheter vi gjort, säger han.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907