Monyx förvärvar 51 procent av aktierna i Svenska Försäkringsrådgivarna och förstärker närvaron och distributionskraften i mellersta och södra Sverige. Svenska Försäkringsrådgivarna finns representerade på 11 orter genom 15 anställda certifierade rådgivare. Det meddelar Monyx i ett pressmeddelande nu på morgonen.
Svenska Försäkringsrådgivarna är ett ungt bolag med affärsidé att vara kundens personliga försäkringsrådgivare genom personlig rådgivning. Genom förvärvet kommer de att bli beroende och i praktiken bara sälja Monyxprodukter.
För Monyx, som arbetar med allokeringstjänster i direktägda fonder, innebär det att man ökar distributionskraften ytterligare. Redan i dag har man 30 miljarder kr under förvaltning och kapitalet ökar snabbt. Och målet är att bli den ledande kapitalförvaltaren inom allokering, enligt pressmeddelandet från Monyx.
Utvecklingen är något som borde oroa och som säkert oroar fondförsäkringsbolagen som har Monyxprodukter på sina plattformar. Problemet är att intjäningen drabbas eftersom rådgivningen ofta resulterar i att lejonparten av kundernas sparande läggs i Monyxfonder, och att man därigenom endast får entréavgiften på plattformen.
Förvaltningsvinsterna går fondförsäkringsbolagens egna fonder förbi. Det gör att lönsamheten blir ansträngd, eftersom man i många fall även har förhandlat bort försäkringsavgifterna, i tron om att man ska kompensera sig via intjäningen från fonderna.
Förmedlarbolaget Svenska Försäkringsrådgivarna kommer i framtiden att bli en ren säljkanal för Monyx produkter och uppträda som beroende förmedlare.
- Vi hymlar inte om att de blir beroende och i huvudsak ska hjälpa kunderna att hitta rätt allokering bland våra produkter. Vi är helt transparanta med att de säljer våra produkter, även om det i vissa fall kan göras undantag om kunderna vill ha någon speciell fond för sitt sparande som ligger utanför vårt sortiment, säger Johan Wagman, vd för Monyx, till Pensionsnyheterna.
Johan Wagman ser dagens affär som ett första steg och nämner att man har för avsikt att förvärva fler distributörer på sikt.
För försäkringsbolagen måste man snart börja fundera över hur man ska hantera de gökungefonder som förmedlarna ställer upp på fondtorgen och som drar in en så stor del av premieflödena. Här står man nu inför valet att inte släppa in dem (eller rent av kasta ut dem) för att på så sätt se till att egna kunder, förvärvade genom egna säljkanaler, placerar i egna fonder som innebär en bättre intjäning för bolagen. Det är dock inte en strategi som Johan Wagman tror på.
- Att gå från en öppen arkitektur till en sluten har historiskt inte visat sig vara en bra affär. Jag tror inte att det är bra, varken för branschen eller för kunderna att man minskar valfriheten, säger han.
Monyx har för närvarande omkring 30 miljarder kr under förvaltning via sina egna fonder och man har sina fonder valbara till Premiepensionen, där man en gång började sin verksamhet som PPM-rådgivarbolag. Via försäkringsbolaget Danica Pension kan man nu nå Monyx på alla stora kryssvalsplattformar med undantag för ITP/Collectum.
- Det är väl den sista bastionen som finns kvar. På sikt kommer nog även den att falla, säger Johan Wagman.
Siktet är nu ställt på att Monyx ska kunna belägga tredjeplatsen i marknaden för förvaltning av fondförsäkringar efter Söderberg & Partners och Max Matthiessen. Och där blir innehavet i Hjerta en viktig pusselbit.
- Nätverket inom Hjerta är än så länge väldigt fragmenterat. Jag tror på en ökad konsolidering där och då kan vi öka vår distributionskraft ytterligare, säger han.