NYHETSARKIVET
2 mar 2015 12:47
Socialförsäkringsutredningen duckar pensionsfrågan
I dag presenterade den parlamentariska socialförsäkringsutredningen sin utredning ”Mer trygghet och bättre försäkring”. Utredningen är mycket omfattande och innehåller ett 50-tal förslag till förbättringar inom socialförsäkringsområdet. Men en viktig detalj har man valt att inte ta med, socialförsäkringssystemets effekter på pensionsåldern.

I dag får du inte utnyttja socialförsäkringssystemet om du är över 65 år. Det innebär att den som blir arbetslös eller långtidssjukskriven efter 65 års-dagen inte får ta del av sjuk- eller arbetslöshetsersättningarna och i praktiken tvingas man till pension. Det här rimmar illa med ansatsen att få fler att arbeta längre upp i åldrarna.

Och problemet är tveeggat. Vid en snabb genomläsning går det inte att hitta ett ord om ändrade regler för de som är över 65 år. Därmed gör man ingenting alls för att skapa incitament för ett längre arbetsliv, trots att utredningens förslag är omfattande och är tänkta att stå sig i många år. Arbetslöshet och sjukdom fortsätter att vara en fälla för de äldre som vill fortsätta att arbeta.

Men om man på något annat sätt öppnar upp för de äldre än 65 år att arbeta längre med bibehållna socialförsäkringsförmåner så innebär det att socialförsäkringssystemet kommer att belastas mycket hårt. I dag är pensionsavgångar en ren vinstaffär för socialförsäkringssystemet eftersom det är de som kostar systemet mest som går i pension. Får de i stället en möjlighet att skjuta på sin pension och vara kvar i systemet kommer kostnaderna som i dag belastar pensionssystemet i stället övergå till socialförsäkringssystemet.

Kommittén har arbetat med utredningen i fyra och ett halvt år och totalt har ett drygt 80-tal personer varit inblandade i arbetet.

- Det här är en av de största utredningarna i modern tid och det är oerhört viktigt för medborgarna att vi har en socialförsäkring som uppfattas som rättvis och trygg, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), när hon tog emot utredningen i förmiddags.

Utredningen är väldigt omfattande. Totalt innehåller den 1 300 sidor långa utredningen ett 50-tal förslag till förbättringar inom socialförsäkringsområdet.

De ledord man arbetat efter är att socialförsäkringssystemet ska vara hållbart och kännas legitimt för de som omfattas av det. Det ska alltså erbjuda rimliga ersättningsnivåer, utan att kostnaderna för den skull skenar.

”Det är också mycket viktigt att stärka standardtryggheten i socialförsäkringarna. Tilliten till socialförsäkringarna kan bevaras endast om medborgarna får en tillräcklig ersättning. Inkomstbortfallsprincipen måste därför värnas. Försäkringen ska utformas så att de flesta sjukskrivna och arbetslösa erhåller en inkomstrelaterad ersättning vid sjukdom och arbetslöshet. Socialförsäkringarna bör bli rättvisare och träffsäkrare. Sambandet behöver bli tydligare mellan arbete, inkomst, avgift och ersättning”, skriver kommittén i utredningen.

- Kommittén är överens om att målet i sjukförsäkringen ska vara att 80 procent av löntagarna får 80 procent av inkomsterna. Det ska vara en försäkring för de flesta, säger Ingemar Eriksson, huvudsekreterare i utredningen, när han presenterade utredningen vid en pressträff på Rosenbad i dag.

Kommittén har medlemmar från sju av riksdagspartierna och man har vinnlagt sig om att ha en bred uppslutning bakom förslagen. Samtliga förslag som läggs fram i utredningen har stöd av en majoritet i kommittén.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907