Finansinspektionen, FI, har inga planer på att låta försäkringsförmedlarna komma enkelt undan om det liggande förslaget på införande av ett provisionsförbud för försäkringsförmedling till icke-professionella kunder blir verklighet. Det framgick när Malin Omberg, verksamhetsområdeschef Konsumentskydd på Finansinspektionen, frågades ut på Terminsstart Pension som arrangerades i går.
Enligt förslaget om provisionsförbud som nyligen lades fram av MiFID II-utredningen är det FI som ska avgöra när en provision kan anses vara skadlig för kunden, och därmed förbjuden. Enligt Malin Omberg är det mycket som tyder på att definitionen av icke skadliga provisioner kommer att bli mycket snäv.
- De provisioner som vi omedelbart ser som skadliga är up-front-provisioner, men vi ser ju problem med provisioner generellt. Provisioner gör att man inte ser till kundens intresse, sa Malin Omberg.
De provisioner som kan komma i fråga för att vara fortsatt tillåtna utsträcker sig i stort sett till de där provisionen går vidare till kunden.
Malin Omberg menar att det här är ett viktigt problem att komma till rätta med.
- Vi vet att konsumenten är i kraftigt underläge. Man går till en rådgivare för att få hjälp och i dag är det inte alls det man får, säger hon.
Hon är inte heller nöjd med förmedlarnas agerande hittills. Trots att det länge talats om provisioner som ett problem har branschen gjort väldigt lite för att lösa problemet själva.
- Provisioner står för i stort sett alla intäkter i förmedlarbranschen och förvånansvärt mycket är fortfarande up-front-provisioner trots den debatt som varit de senaste åren, säger Malin Omberg.
Och om inte heller det nu föreslagna provisionsförbudet skulle få avsedd effekt så är hon inte alls främmande för att gå längre, som att införa ett totalt provisionsförbud liknande det man har i Nederländerna.
- Jag tror att det är rätt väg att gå. Jag tror inte på några halvmesyrer.