NYHETSARKIVET
12 feb 2015 12:32
Kritik mot Riksbankens räntesänkning
I dag meddelade Riksbanken att man för första gången någonsin sänker reporäntan till -0,10 procent. Samtidigt justerar man ned räntebanan och meddelar att man kommer att köpa statsobligationer för 10 miljarder kr.

Riksbanken menar att åtgärderna signalerar att man värnar inflationsmålet. Men Nordeas chefsekonom Annika Winsth är kritisk mot beslutet som hon menar är överdrivet.

- Jag tycker att det är ett väldigt dåligt beslut. Negativ ränta och köp av statsobligationer för 10 miljarder kr. För mig signalerar det kris, djup kris. Men vi är inte i någon krissituation, sa Annika Winsth vid seminariet Terminsstart Pension som arrangeras av Pensionsnyheterna i dag.

Hon menar att räntesänkningen sänder helt fel signaler till både privatpersoner och företag i Sverige.

- Jag tror att ganska många blir oroliga. Man skapar en oro och försiktighet som är onödig. Det finns en risk att vi med det här skapar problem som vi inte har. Vad är det för signal som Riksbanken sänder? Den visar att man inte tror på någon återhämtning på väldigt, väldigt länge, säger Annika Winsth.

Ett problem som hon menar är dåligt belyst i räntediskussionen är också hur liv- och pensionsbolagen påverkas av negativ ränta.

- Ska man tvinga livbolagen att göra dåliga affärer genom att de är tvungna att köpa papper som inte ger någon avkastning? Det har jag inte sett någon diskutera över huvud taget, säger Annika Winsth.

Hon menar att ett problem är att Riksbanken överdriver hur dåligt läget är i Sverige.

- Vi brukar vilja jämföra oss med USA, Storbritannien och Tyskland. Tar vi med EU-zonen också så ser vi att Sverige föll näst mest under finanskrisen 2008. Men efter det har vi haft den näst högsta återhämtningen. Vi har klarat oss väldigt bra.

- Det som är ännu mer bekymmersamt att Riksbanken visar att de betraktar Sverige som en deflationsekonomi. Vi har haft en fantastisk återhämtning och jag är bekymrad över den bild som målas upp. Jag känner inte igen mig och jag tycker att den är felaktig.

Det Riksbanken försöker göra är att hantera en i stort sett obefintlig inflation. Men Annika Winsth menar att de åtgärder som vidtas inte kan få någon effekt. Det som pressar ned inflationen är en mängd faktorer som ligger utanför Riksbankens kontroll. Inte minst energipriset och den allt starkare prispress som finns på arbetsmarknaden.

- Ser man på utvecklingen minus energipriset så har vi haft prisökningar under hela förra året. Jag tror att den svenska ekonomin kommer att växa helt ok, och då är det väldigt konstigt att ha en krisränta.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907