Förutsättningarna för att arbeta längre upp i åldrarna är så skiftande mellan olika personer att det bör införas en differentierad pensionsålder. Det menar Ingemar Skoog, professor vid Centret för åldrande och hälsa, i en intervju med Dagens Nyheter.
Det finns en tydlig tendens att de med fysiskt ansträngande och inte så intellektuellt stimulerande jobb slits mer på arbetet än vad de med lättare och mer stimulerande jobb gör. Risken för att drabbas av demens senare i livet är också större för de som inte har så stimulerande arbeten. Livslängden beror på många arbetsrelaterade saker, som inkomst, arbetslöshet och utbildningsnivå.
Detta borde kompenseras i pensionssystemet menar Ingemar Skoog.
En del kanske behöver gå i pension redan vid 60-65 års ålder eftersom de slits ned på jobbet. Medan andra som har haft kontorsjobb kanske skulle kunna gå i högre ålder, säger han till DN.
Ett uppenbart problem blir då att de som går i pension tidigt också tenderar att ha haft lågavlönade jobb vilket ger en ökad ojämlikhet mellan olika pensionärsgrupper. Ingemar Skoog menar att det därför bör införas ett system som gör att de som arbetar längre upp i åldrarna får betala till de som inte klarar av att arbeta lika länge.