Diskussionen om vad säljare av försäkrings- och fondprodukter ska visa upp av sina ersättningar och provisioner pågår för fullt i EU-byråkratin och i Sverige.
Finansinspektionen var tidigt ute och talade för ett provisionsförbud men har bestämt sig för att avvakta MiFid-utredningen som görs under Ann-Christine Lindeblad och där man ska försöka få likartade regler för intressekonflikter både vid försäljning av värdepapper och försäkringsprodukter.
EIOPA gick i oktober ut med ett discussion-paper som man nu vill få in synpunkter på. Där slår man fast att den övergripande målsättningen är att alla kostnader som tas ut och som ges i ersättning till säljare eller förmedlare ska presenteras för kunden.
I Sverige har man från Finansinspektionen ännu inte sagt något om hur man ska hantera de ersättningar i form av kickbacks, som säljare kan få ifrån värdepappers- eller försäkringsbolag, något som EIOPA förefaller vara betydligt klarare över åtminstone i princip.
- Avsikten är att vi ska ta fram en kostnadsindikator, som ska presenteras för kunden. Det är policyn. Den ska då inkludera alla kostnader, inklusive dem som ligger inom de finansiella strukturerna, till exempel fond-i-fonder. Det är avsikten och policyn. Nu är det en sak att ha den målsättningen, men som vanligt är det så att djävulen döljer sig i detaljerna, förklarade EIOPAs ordförande Gabriel Bernardino vid myndighetens årliga konferens i Frankfurt i går.
EIOPA har fått kommissionens uppdrag att titta närmare på frågan i ett call for advice och det man nu gör är att hämta in synpunkter från branschen på sitt utkast till teknisk utformning av ett nytt regelverk.
Branschen har nu tid på sig till den 1 december att inkomma med synpunkter till EIOPA på det publicerade underlaget. EIOPA ska även komma att bemanna en expertgrupp (task-force) för att genomlysa frågorna innan man presenterar sitt förslag på den nya kostnadsindikatorn.
- Vi kommer att ta in experter från de olika berörda områdena, försäkring, fonder och strukturerade produkter för att säkerställa att vi kan bygga den här kostnadsindikatorn på ett sätt som verkligen avspeglar den underliggande policyn. Vi vill och vi behöver alla full transparens i den här frågan, förklarade Gabriel Bernardino för Pensionsnyheterna i går.