De försäkringar som ingår i tjänstepensionsavtalen ger stor effekt vid långtidsutskrivning. En civilekonom med kollektivavtalad ITP får 79 procent av sin lön i sjukersättning vid en långtidssjukskrivning. Utan tjänstepension skulle samma civilekonom få 12 000 kronor mindre i månaden, motsvarande 51 procent av lönen. Det visar beräkningar som Collectum tagit fram.
För den som är långtidssjukskriven blir konsekvenserna stora om man inte har en försäkring som täcker upp. Det kan handla om ett inkomstbortfall motsvarande halva lönen, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, i en kommentar.
Vid en sjukskrivning som varar längre än 90 dagar får en privatanställd civilekonom med en lön på 42 000 kr i månaden 79 procent av sin lön, förutsatt att personen jobbar hos en arbetsgivare med ITP-avtal. Hos en arbetsgivare som inte erbjuder tjänstepension får samma civilekonom klara sig på 12 000 kr mindre, motsvarande 51 procent av lönen, vid en längre tids sjukdom.
De första två veckorna står alltid arbetsgivaren för ersättningen om en anställd är sjuk. Det är vid långvarigare sjukdom som en kollektivavtalad tjänstepension har stor betydelse. Har man ITP tillkommer ytterligare ersättning från arbetsgivaren, utöver sjukpenningen från Försäkringskassan, vid sjukskrivningar längre än två veckor. Efter 90 dagar träder sjukförsäkringen i tjänstepensionen i kraft. En tjänsteman utan tjänstepension får enbart sjukpenning från Försäkringskassan vid långtidssjukskrivning.