NYHETSARKIVET
29 okt 2014 11:51
Stor ökning av premieinkomsterna för Skandia
Skandia ökade sina premieintäkter rejält under årets tre första kvartal. De inbetalda premierna uppgick till 26 736 miljoner kr, jämfört med 18 849 miljoner kr motsvarande period i fjol. En stor del av ökningen stod traditionella försäkringar för, som ökade med 57 procent. Av det var inbetalda premier för traditionell förvaltning på den svenska marknaden 14 714 miljoner kr (9 386 miljoner kr). Det meddelar Skandia i sin delårsrapport i dag.

Den viktade nyförsäljningen för sparförsäkringar på den svenska marknaden uppgick till 3 483 miljoner kr (3 101 miljoner kr), varav försäljningen av traditionellt förvaltad försäkring stod för 2 396 miljoner kr (1 809 miljoner kr) och försäljningen av fond-och depåförsäkring för 1 087 miljoner kr (1 292 miljoner kr).

Totalavkastningen var på 10,3 procent under årets tre första kvartal (4,0 procent).

- Det har varit väldigt bra kvartal för oss. Vi har haft en bra avkastning. Och det är kanske inte så konstigt med stigande börser och sjunkande räntor. Det är i sådana lägen som en tradportfölj ska vara bra, säger Skandias kapitalförvaltningschef Hans Sterte till Pensionsnyheterna.

Med 10,3 procents avkastning har Skandia ett par procentenheter högre avkastning än de övriga livbolag som presenterat sina delår hittills.

- Det som kanske står ut i vår portfölj är att vi har en relativt hög andel onoterade aktier. De står för 9 procent av våra tillgångar och har gett en avkastning på 23,5 procent hittills i år. Dessutom har vi en ganska hög andel placeringar i tillväxtmarknader och de har också gått bra i år, säger Hans Sterte.

Skandia Livs ägande av Skandia och Skandiabanken räknas inte in bland de onoterade tillgångarna utan klassas som en strategisk tillgång. Den utgöra cirka 8 procent av portföljen och har avkastat 8,7 procent under de tre första kvartalen.

Oktober har varit en betydligt svajigare månad än resten av året, men enligt Hans Sterte har avkastningen inte minskat sedan slutet på tredje kvartalet.

- Det har varit mer volatilt, men med en återhämtning i slutet av månaden. Så vi har inte tappat något hittills.

Men han tror inte att börsuppgången kan hålla för evigt, och därmed inte heller Skandias återbäringsränta som sedan 1 september är hela 12 procent.

- Man bör nog vara lite försiktig framöver och vi har börjat dra ned vår aktieandel av portföljen.

Just känslan av att den långa uppgången på börsen kan vara på väg att ta slut tror Hans Sterte kan ha bidragit till den stora ökningen av nyförsäljning inom traditionell livförsäkring.

- Det är kanske så att det är fler än jag som menar att man bör vara defensiv efter en snart sex år lång uppgång sedan finanskrisen. Vi märker av två trender, dels att det är hög efterfrågan på tradliv och dels på blandfonder, och båda tyder på att spararna vill dra ned på risken.

Koncernens förvaltade kapital uppgick till 526 miljarder kr vid slutet av tredje kvartalet (476 miljarder kr vid årsskiftet). Den svenska, traditionella portföljen stod för 353 miljarder kr av det (324 miljarder kr) och svensk fond- och depåförsäkring för 136 miljarder kr (127 miljarder kr).

Solvensgraden uppgick till 164 procent (164 procent vid årsskiftet). Och den kollektiva konsolideringen 116 procent (110 procent jämfört med årsskiftet).
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907