NYHETSARKIVET
24 okt 2014 11:55
Folksam stoppar miljoninsättningar i tradförsäkring
Folksam har med omedelbar verkan beslutat att sätta stopp för större insättningar än 25 miljoner kr per försäkrad som vill teckna traditionell försäkring i bolaget. Syftet är att hindra spekulation mot Folksams höga konsolidering och återbäring.

Att flytta in stora belopp ifrån fondförsäkring till traditionell försäkring har varit en tydlig trend på senare tid, vilket varit tydligt i flyttstatistiken, där det är lätt att se att kunder med stora kapital- eller tjänstepensionsförsäkringar väljer att flytta in dem i traditionell försäkring.

Som Pensionsnyheterna kunde berätta för ett par veckor sedan, är det ett sätt för kunder med stort kapital på riskmarknaden att omvandla dessa till en kortsiktig löpande inkomst, lämplig för blivande pensionärer som vill slippa den volatilitet som de kan utsättas för om de väljer att ha sitt kapital i fondförsäkringar.

Kunderna väljer då att köpa traditionella försäkringar med korta utbetalningstider, till exempel under tio år, som ska täcka perioden mellan 65 och 75 år.

Det här innebär att dessa ”nya” kunder får del av den återbäringsränta som de ”gamla” kunderna bidragit till att spara ihop. Så länge det rör sig om mindre belopp sticker den här ”orättvisan” mellan gamla och nya kunder inte ut, och påverkar knappast avkastningen för de kunder som funnits med från början. Men Folksam har noterat att de nu får förfrågningar från kunder om att köpa traditionella försäkringar för hundratals miljoner kr per styck, något som fått bolaget att slå till bromsen.

Det gör att man nu, med omedelbar verkan, inför nu ett tak på 25 miljoner kronor per försäkrad, för att förhindra att den traditionella livförsäkringen används för kortsiktiga kapitalplaceringar. I klartext betyder det att man inte vill att spararna med garanti ska kunna ta del av den höga återbäringsräntan som byggts upp av andra kunder.

– Vi engagerar oss i det som våra kunder bryr sig om genom att erbjuda ett tryggt pensionssparande. Syftet med kundernas försäkringsinnehav ska vara ett långsiktigt intresse att delta i det försäkrade kollektivet, säger Matz Glenhage, chef Affär Finans, Folksam, till Pensionsnyheterna.

Men även 25 miljoner kr är ett stort belopp och de som väljer att påbörja utbetalningen omedelbart använder ju bara Folksam som en bankomat – men med hög ränta - trots att man inte gör några långsiktiga placeringar. Det kan dessutom ifrågasättas om den här tekniken, som främst initieras av vissa försäkringsförmedlarföretag, står i samklang med den så kallade kontributionsprincipen. Den innebär ju att den som bidragit med kapital som skapat avkastningen ska ha del av den - men inte andra.

Folksam har små möjligheter att vägra kunder att köpa försäkringar i bolaget. Många gånger har de dessutom gamla försäkringar i botten som de utnyttjar för nya insättningar, något som kan vara i enlighet med äldre villkor. Det gör att Folksam inte har möjlighet att totalstoppa den spekulation som nu pågår mot bolagets höga konsolidering och avkastning. Kunder som väljer Folksam och omedelbar utbetalning kan ju inte göra samma sak på kapitalmarknaden utan risk. Ett sparkonto i banken eller en korträntefond, som knappt ger någon avkastning alls, skulle vara de enda alternativen.

Folksam skriver i ett pressmeddelande i dag på förmiddagen att man nu ”påbörjar en översyn i syfte att ytterligare stärka långsiktigheten i den traditionella försäkringen.” Det kan tolkas som att man nu överväger andra metoder för att få stopp på den här spekulationen mot bolagets konsolidering.

Några av de metoder som då kan komma i fråga är till exempel att börja dela upp premier i ”nya pengar” och ”gamla pengar” en teknik som vi känner från 90-talet då man tillämpade olika återbäringsräntor för de försäkrade. Då sålde bolagen flitigt femåriga så kallade D5-försäkringar, ofta med belåning, för att kunderna skulle ta del av den höga konsolidering och återbäringsränta som bolagen då erbjöd. Då var det Finansinspektionen som satte P för spekulationen, nu är det Folksam självt som försöker hindra inflödet av hänsyn till befintliga sparare.

Man kan också tänka sig att Folksam säger upp och förändrar avtalen med sina distributörer för att ändra provisionsersättningen, så att man kan sätta ett tak för hur stora belopp som genererar provision. Idag är principen krona för krona, något som ger distributörerna mycket höga provisionsersättningar, när det handlar om enstaka försäkringar med hundratals miljoner kr i engångspremier.

Man kan också tänka sig att man ändrar i villkoren så att man inte längre accepterar korta utbetalningstider, något som stoppade D5-försäkringarna. Då kan man gå till lägst tioårig utbetalning eller till och med krav på livsvarig utbetalning, för att säkerställa att nya sparare är med och delar risken.

Helt klart är att Finansinspektionen behöver titta närmare på den bankomattrafik som nu pågår mellan fond- och traditionell försäkring. Att kunder utifrån ges möjlighet att spekulera mot bolag med utjämnad återbäring och hög konsolidering genom korta affärer, borde bolagen själva se till att förhindra. Om inte faller ansvaret på FI. Det äventyrar ju annars hela idén med den traditionella försäkringen.

De bolag som nu utsätts för spekulationen, både Skandia och Folksam, borde se till att inte säljarna får härja fritt med de gamla kundernas pengar. Marknadsandelar, ny premieinkomst och förvaltat kapital är inte allt.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907