NYHETSARKIVET
16 okt 2014 11:52
Rekordlåg ränta oroar inte livbolagen
Räntan på svenska statsobligationer är på en rekordlåg nivå. I går handlades tvååriga statspapper med negativ ränta för första gången någonsin och de flesta analytiker är ense om att Riksbanken kommer att tvinga sänka reporäntan till noll eller väldigt nära noll inom kort.

- Fallet sedan årsskiftet är drygt 100 räntepunkter och de senaste dagarna har långräntan fallit ytterligare 18 punkter så fallet är faktiskt större än vad som gällde när vi hade den senaste krisen 2012, säger Peter Hansson, vd på SPK, till Pensionsnyheterna.

Men de svenska livbolagen verkar ta ränteraset med ro. De bolag Pensionsnyheterna varit i kontakt med menar att de är bra rustade inför läget och att räntan i nuläget inte påverkar mer än på marginalen.

- Vi är precis som de flesta marknadsbedömare överraskade över den kraftiga räntenedgången vi sett hittills under 2014. Rent finansiellt är dock effekterna små. Solvensgraden i Folksam Liv har från årsskiftet fram till den 31 augusti fallit från 161 procent till 157 procent. Vår förmåga att leva upp till de utfästelser vi gjort mot våra kunder är mycket god även om räntorna blir kvar på låga nivåer en längre tid, säger Michael Kjeller, CIO på Folksam, till Pensionsnyheterna.

Jörgen Svensson, vd för Länsförsäkringar Liv, säger till Pensionsnyheterna att deras solvens gått från 118 till 117 i och med räntenedgången.

- Nya Trad ger en positiv solvensförstärkning samt att vi är väl matchade som motvikt till räntenedgången, säger Jörgen Svensson.

Den viktigaste förklaringen till att livbolagen kan ta det lugnare nu än tidigare är att Finansinspektionen införde sin nya regim vid årsskiftet där man satt en fiktiv långränta på 4,5 procent i den yttersta änden. Det gör att livbolag med långa åtaganden inte behöver göra brandkårsutryckningar för att anpassa sig till de fallande marknadsräntorna.

Finansinspektionens modellränta har alltså bidragit till att livbolag med långa åtaganden kan ta det lite lugnare nu, även om man förstås hoppas på att inte pressen blir värre kortsiktigt.

Dessutom kan bolagen räkna upp värdet på obligationsportföljen när räntorna faller, något som gör att man blir rikare ”på papperet”.

- Finansinspektionens nya räntekurva sätter fokus på livbolagens långsiktiga åtaganden och de långsiktiga investeringar som de gör. De ska inte behöva ändra sin allokering kortsiktigt när vi får marknadschocker, som den vi ser just nu. Det är inte till glädje för någon, säger Peter Hansson, som tycker att det är bra Finansinspektionen lyssnat på marknaden och ändrat reglerna för att skydda förmånstagarna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907