Att SEB nu bestämt sig för att relansera sin traditionella försäkring tyder på att man ger efter för efterfrågan från kunderna. Fondförsäkring har funnits i 24 år vid det här laget och många har hunnit bygga upp ansenliga kapital. När pensionsåldern närmar sig är det många som vill få ned volatiliteten i utbetalningen, något som gör att de vill omvandla kapital till månatlig utbetalning, till exempel för att täcka perioden 65 till 70 år, något som man gärna gör med en traditionell försäkring.
- I de relationer vi har haft med SEB har vi sett en oro för strömningarna i marknaden från fond till trad. Detta oaktat ersättningsformerna. Det finns nu ett jättestort fondförsäkringskapital som ligger exponerat mot aktiemarknaderna och det är nog många kunder som närmar sig pensionsåldern, säger Glenn Nilsson, vice vd och marknadschef på Max Matthiessen, till Pensionsnyheterna.
För SEB har det också varit svårt att se att kunder som haft de här önskemålen flyttat över till bolag som kunnat erbjuda tradförsäkring, något som gjort att Folksam och Skandia Liv istället fått ta över kunder och kapital.
Med det här draget visar man att man kan erbjuda något liknande, även om det lilla tradbolaget inte har lika hög rating i Söderberg & Partners livbolagsanalys, som de stora konkurrenterna. Det beror bland annat på att man inte har lika hög konsolidering.
- De har ju gjort en del utbetalningar av överskott som gör att de inte har lika hög konsolidering som Folksam Liv eller Skandia Liv, även om deras tillgångsallokering ser bra ut, säger Kajsa Brundin, produktanalysansvarig på Söderberg & Partners, till Pensionsnyheterna.
SEB har ju, i likhet med alla andra banker, ett intresse av att ha helkunder vilket gör att man kan belöna dem som väljer att hålla sig inom banken med bättre villkor på andra produkter.
För banken kommer intjäningen att bli lägre från trad än vad man skulle haft från fondförsäkring, men det är något som blir lättare att acceptera om alternativet annars varit att kunderna dragit iväg till konkurrenterna.