Anders Lindberg från lobbyföretaget JKL vill att pensionsfonder ska få börja ta ägaransvar, detta för att många svenska företag i dag saknar uthålliga ägare som kan stå emot internationella bud. Det skriver Anders Lindberg på DN Debatt i dag.
Om pensionsfonder skulle tillåtas göra ägarinvesteringar så skulle minst 250 miljarder kr ur det långsiktiga pensionssparandet kunna tillföras om uthålligt ägarkapital. Efter de uppköp och bud som utländska ägare gjort mot svenska börsnoterade företag den senaste tiden menar Anders Lindberg att man faktiskt finns ett nationellt intresse för att behålla svenska storbolag i Sverige.
Att diskutera nationellt intresse är inte bara någonting för AP-fonder utan väl så relevant för övriga pensionskapitalet, vars kunder naturligtvis har ett långsiktigt intresse av att Sverige är en bas för globalt framgångsrika företag, skriver han i debattartikeln.
JKL har utvecklat konceptet ägarinvesteringar, som innebär att delar av det institutionella kapital som finns i det långsiktiga pensionssparandet omfördelas som egen tillgångsklass till långsiktigt placerade och utvärderade ägarpositioner i de svenska företagen. Konceptet kan dessutom vara aktuellt för aktiefonder som förvaltas i till exempel de fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank/Robur.
De menar att reglerna om ägarkoncentrationer måste lättas upp så att det blir möjligt att äga större delar av ett företag än idag och att ett mer koncentrerat ägande än i dag tillåts. För AP-fonderna skulle det innebära att placeringsriktlinjerna blir friare.
Det skulle vara intressant att veta vilka uppdragsgivare som JKL har i den här frågan. Det finns många aktörer på marknaden som gärna skulle se att ägarkapital hanterades annorlunda. Men vilka som betalar för JKL:s lobbying i frågan kan man i dagsläget bara gissa om.