NYHETSARKIVET
23 sep 2014 12:05
Förslag till lagrådsremiss om Solvens II klart
Finansdepartementet har nu presenterat ett utkast till lagrådsremiss för Genomförande av Solvens II-direktivet på försäkringsområdet. Av utkastet framgår att man valt att följa direktivet så nära som det är möjligt, Sverige kommer alltså inte att ha hårdare regler än andra länder och i stort sett så håller sig utkastet ganska nära utredningens förslag som presenterades i somras.

En av de i förhand mest diskuterade delarna av det nya regelverket är att det införs krav på marknadsvärdering av tillgångar och skulder. I Sverige marknadsvärderas redan i dag tillgångarna, men i många andra länder värderas de i stället till bokfört värde.

I utkastet till lagrådsremiss skriver man att de nya regler som införs till följd av Solvens II-direktivet bör följa direktivet så nära som möjligt. De svenska reglerna ska inte heller vara mer detaljerade än vad direktivet är. Därmed kan antagligen en hel del farhågor stillas om att det svenska regelverket skulle bli mer långtgående än andra länders.

Utkastet till lagrådsremiss kommer från regeringen och till största delen följer den utredningens förslag. Men på några punkter skiljer de sig åt. Bland annat föreslår regeringen att stabilitetsprincipen i försäkringsrörelselagen ska vara kvar i sin nuvarande lydelse. Där går man emot utredningen som menar att de nya bestämmelser om solvenskapitalkrav, kapitalbas, företagsstyrning och tillsyn som införs genom Solvens II-direktivet ersätter stabilitetsprincipen.

Utredningen tar upp de försäkringstekniska avsättningar som ett försäkringsbolag ska göra, men innehåller inte något förslag om en uttrycklig, lagstadgad skyldighet att göra försäkringstekniska avsättningar. Regeringen går ett steg längre och vill föra in kravet i lagtext. Enligt förslaget ska avsättningarna motsvara det belopp som försäkringsbolaget skulle få betala om det omedelbart skulle föra över sina åtaganden till ett annat försäkringsföretag.

Utkastet till lagrådsremiss har skickats ut till drygt 40 remissinstanser som nu har fram till den 28 november på sig att lämna kommentarer. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907