I försäkringsförbundets statistik över försäkringsmarknaden är det tydligt att försäkringsflyttarna mellan bolagen nu lett till en rejäl omflyttning. Pensionsnyheterna har beräknat flyttnettot för bolagen och helt enkelt räknat plus och minus för flyttmarknaden. Då blir det tydligt att SEB Trygg Liv, SPP och Länsförsäkringar, räknat på koncernnivå, är stora förlorare.
SEB Trygg Liv fick under 12-månadersperioden, mätt som 3:e kvartalet 2013 till utgången av andra kvartalet 2014, fått lämna ifrån sig nästan 3,3 miljarder kr till konkurrenterna. Det kompenseras inte alls av det kapital man lyckats attrahera som inflytt. Det uppgick till drygt 1,7 miljarder vilket ger ett tapp på 1,558 miljarder kr.
- Ja det stämmer. Vi får in omkring 100 miljoner kr i månaden samtidigt som det går ut omkring 200 miljoner kr. Jag kan dock se att det ser lite bättre ut under de senaste fyra månaderna som inte är med i statistiken än, säger Carl Holm på SEB TryggLiv till Pensionsnyheterna.
Länsförsäkringar med sitt krisande livbolag har tvingats släppa ifrån sig nästan 3,3 miljarder kr och får in 2,1 miljarder, främst till följd av flytt från traditionell försäkring till fondförsäkring. Men man klarar inte av att hålla flyttarna inom sfären, nästan 1,2 miljarder rinner ut till konkurrenterna.
Även SPP tillhör förlorarna och uppvisar ett flyttnetto i nivå med SEB Trygg Liv, -1,591 miljarder.
Enligt Carl Holm kan en del av tappet förklaras av att det i dag finns en stor efterfrågan på traditionell försäkring, en produkt som egentligen bara erbjuds av Skandia Liv och Folksam. De båda bolagen har lyckats attrahera mycket kapital. Folksam har ett positivt flyttnetto på 1 miljard kr och Skandia, räknat som koncern, ligger på knappt 400 miljoner kr plus.
Här kan noteras att Folksam som ofta uttalar sig negativt om flytträtt inte verkar ha så mycket emot flyttar så länge de kommer in i det egna bolaget. Folksam har också som uttalat mål att använda sig av externa distributörer som ska kunna arvoderas med provisioner, en strategi som definitivt burit frukt, enligt statistiken.
Av bankerna är det Nordea Liv som har det högsta flyttnettot, nästan 1,4 miljarder. Takten i inflyttarna har dock minskat något. Vid samma period ett år tidigare uppgick Nordeas flyttnetto till nästan 2 miljarder kr.
Avanza har lyckats flytta in 689 miljoner kr men bara behövt lämna ifrån sig 64 miljoner, något som ger ett positivt netto på 625 miljoner kr.
- Kul att se att vi är trea på den marknaden, säger Henrik Källén, vd för Avanza Pension och tillägger att de bolag man tagit in mest kapital ifrån på senare tid är SEB Trygg Liv, Skandia och Movestic.
Det sistnämnda bolaget verkar ha fått stopp på det värsta blodflödet. För ett år sedan hade Movestic ett netto på -300 miljoner kr. Det är nu nere i fem miljoner kr.