Idag redovisar Folksam sin delårsrapport för första halvåret 2014. Premieintäkterna ökade med 18 procent och uppgick till 28,3 miljarder kr (24,0).
Enligt Folksams finanschef Catrina Ingelstam kommer ökningen från både den egna försäljningsorganisationen, kundtjänsten och den externa distributionen via förmedlare.
- Vi har balans i våra försäljningskanaler och ser en starkt ökande efterfrågan, samtidigt som kundlojaliteten stärkts. Det betyder att kunderna väljer att teckna fler nya försäkringar hos oss, samtidigt som att befintliga kunder fortsätter att spara hos oss, i växande utsträckning, säger Catrina Ingelstam.
Samtidigt som försäljningen ökat har även kostnaderna fått en skjuts uppåt. Förvaltningskostnadsprocenten steg från 0,5 procent till 0,6 procent under halvåret vilket i kronor betyder omkring 100 miljoner kr.
- Det är framför allt tre delar som bidragit till kostnadsökningen. Den viktigaste är de investeringar vi nu gör för att ersätta äldre system. Folksam har sedan lång tid tillbaka en IT-skuld som vi nu betar av. Implementeringen av Solvens II och effektiviseringen av våra processer har också bidragit till kostnadsökningen. Till det kommer försäljningsomkostnaderna för den starka nyförsäljningen, säger Catrina Ingelstam.
Folksam har valt att satsa stort på individuella tjänstepensioner, alltså upphandlade tjänstepensioner till exempel Plusplan och U.I.G., tiotaggarlösningar och direktupphandlade företagsplaner. Även detta har bidragit till att öka kostnaderna, särskilt som Folksam, till skillnad från andra bolag, tar försäljningskostnaderna direkt mot resultatet.
- Under de fem år jag har varit på Folksam Liv har vi aldrig byggt upp någon skuld i balansräkningen för anskaffningskostnader. Mindre delar måste man lägga där, men vi har en mycket liten DAC (förutbetalda anskaffningskostnader). Till det kommer att vi i större utsträckning betalar beståndsvårdsersättningar, snarare än up-front, något som vi anser gynnar kundlojaliteten, säger Catrina Ingelstam.
Totalavkastningen för första halvåret uppgick till 5,3 procent i livbolaget (2,1) och den kollektiva konsolideringen 122 (117).