NYHETSARKIVET
18 aug 2014 11:44
Folkpartiet vill dela pension vid skilsmässa
Folkpartiet föreslår att en större del av pensionen ska ingå i bodelningen vid en skilsmässa. I dag ingår bara privata pensionsförsäkringar i det som delas vid en skilsmässa. Men Folkpartiet föreslår nu att det tillsätts en utredning om hur den ska kunna utökas.

Enligt rapporten ska en större del av pensionen ingå i giftorättsgodset och delas vid skilsmässa. En statlig utredning bör tillsättas i syfte att få detta till stånd. Folkpartiet vill också att reformen ska ske inom ramen för pensionsöverenskommelsen och tillsammans med de fem partier som står bakom det svenska pensionssystemet.

”Det svenska pensionssystemet ska spegla livsinkomstprincipen. Den levnadsstandard en person får som pensionär ska bygga på den levnadsstandard personen haft under sin tid i arbetslivet. Som pensionär får alla en lägre inkomst, men inkomstsänkningen är förutsägbar. För många som skiljer sig efter ett längre äktenskap gäller inte detta. Makarna delar vid skilsmässa på värdet av bostaden, bilen och övriga tillgångar men inte på pensionsbesparingarna. Med undantag av privat pensionsförsäkring, delas inte pension vid skilsmässa utan är istället särskilt undantagen från giftorättsgodset. För den som under ett äktenskap haft en lägre inkomst än sin partner innebär detta en betydligt lägre levnadsstandard under pensioneringen, än de annars hade haft. Medan kvinnor med lägre pensioner än män kan kompenseras inom äktenskapet och trots låg pension få en relativt god levnadsstandard, upphör den tryggheten vid skilsmässa”, skriver man i rapporten.

Förslag liknande det här dyker upp av och till. Och problemet är att det inte är självklart bra för de som ska kompenseras genom systemförändringen. Till exempel har pensionsekonomen Kristina Kamp tidigare påpekat att förslag av den här typen inte löser de grundläggande orsakerna till att kvinnor har lägre pension. Det beror nämligen på att de har lägre lön, jobbar mer deltid, utför mer oavlönat arbete i hemmet och numera även har längre studietider, något som inte alltid betalar sig med högre lön.

”Att komma med medicin för att snabbt lindra symtomen kan rentav leda till att sjukdomen förvärras. För en kvinna blir det rentav mer ekonomiskt lönsamt att hitta rätt karl med rätt pension än att kämpa för att förbättra sina egna villkor”, skrev hon i maj i år på Sjunde AP-fondens webbplats.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907