Valfrihet är viktigt för individen, men valmöjligheterna måste ställas upp på ett bra sätt. Det sa Peter Juslin, professor i kognitionspsykologi på Uppsala Universitet, vid ett seminarium om värdet av valfrihet som hölls i Almedalen i dag.
Frågan om individernas valfrihet diskuteras en hel del, inte minst när det gäller premiepensionssystemet där ett förslag om att minska antalet fonder väntas inom kort.
Att gå så långt som att ta bort valmöjligheten helt menar Peter Juslin är en dålig idé. Däremot måste människorna hjälpas att göra medvetna val.
- Valmöjligheten har ett egenvärde, men det måste finnas goda grunder för valen. Man måste presentera valalternativen på ett sätt som är enkelt att förstå och det måste finnas en hög lägstanivå bland valalternativen, så att hur illa man än väljer så blir resultatet ganska bra, sa Peter Juslin.
Den forskning som finns om valfrihet inom vården visar att det finns en hel del negativa effekter. Vården tenderar att bli dyrare och olika valmöjligheter har en tendens att öka segregationen. Men trots det anser Peter Juslin alltså att det är i grunden positivt att folk tillåts ta egna beslut. Men den ska inte vara så omfattande att individen tillåts göra val som är riktigt dåliga för dem själva. Som att investera hela sitt pensionskapital i fonder med väldigt hög risk.
- Det är ingen tvekan om att valfriheten har ett egenvärde, men det måste mätas mot andra värden, säger Peter Juslin.