Gårdagens promemoria från regeringen om att införa provisionsförbud innehåller många bra förslag. Men förslagen är också så vaga så att det i dag är svårt att veta vad effekterna kommer att bli. Det menar Charlotta Carlberg, vd för Svenska försäkringsförmedlares förening, Sfm.
- Det här förslaget innehåller många bra saker. Det ska inte vara lätt att bli försäkringsförmedlare och man ska sätta dit dem som inte sköter sig. Grundidén är att man ska ha koll på de intressekonflikter som finns och det är väldigt bra. Kan du inte visa att du inte styrs av provisionen, så ska du inte heller ha någon provision, säger Charlotta Carlberg.
Det är här det blir lite svårt. Charlotta Carlberg och Sfm ser gärna att kraven blir högre. Att förmedlarna måste kunna visa att de inte påverkas av provisionerna. Men när en förmedlare visat det, ska de också kunna få provisioner. Finansinspektionen, FI, är uttalat för ett totalt stopp för i alla fall up front-provisioner. Och saken är den att promemorian inte ger något riktigt svar på hur de föreslagna reglerna ska tolkas. I stället lägger regeringen själva utformningen i knät på FI.
- Det som är problemet med promemorian är att det är väldigt mycket som fortfarande är otydligt. Regler i sig är inte farliga, men de måste vara tydligt utformade och vi i Sfm vill gärna vara med i diskussionerna om hur det ska göras, säger Charlotta Carlberg, som är kritisk till att varken branschen eller någon expertgrupp tillfrågades i arbetet med promemorian.
- Jag hoppas att vi kan hitta en form som gör att vi kan fortsätta att ha provisioner, men som samtidigt gör att riskerna för intressekonflikter tas om hand.
Hon tycker att själva grunden för förslaget är lite tveksamt.
- Bakgrunden är att man vill ha bort förmedlardrivna flyttar. Men har vi ett problem med förmedlardrivna flyttar? De flesta flyttar som görs i dag görs inte av försäkringsförmedlare utan av banker. I dag görs sju av tio flyttar av en bank till en bank. Risken finns att det blir tio flyttar av tio. Men det är svårt att säga att det är ett dåligt förslag. Mycket av det som föreslås är bra, det är sådant jag själv talat för under många år. Sen får vi se hur FI väljer att tolka förslagen, säger Charlotta Carlberg.
Så frågan är om någon blev så värst mycket klokare efter regeringens promemoria. Troligtvis får vi ge oss till tåls tills FI berättar hur de väljer att tolka de uppgifter som åläggs dem i förslaget.
- Det är väldigt svårt att säga om det blir bra eller om det blir ett totalt provisionsförbud, säger Charlotta Carlberg.