Pensionssystemet är så krångligt att många har svårt att göra medvetna val, och det trots alla satsningar på bättre information. Det visar en rapport från Riksrevisionen som drar slutsatsen att staten inte tagit tillräckligt ansvar för att se till att hela systemet är överskådligt och begripligt.
Granskningen, som presenteras i rapporten Att gå i pension varför så krångligt?, visar att pensionssystemet är så krångligt att det är svårt för många att göra medvetna val. Det gäller bland annat val av pensionsålder, hur uttagen av pension ska fördelas, hur kapitalet ska förvaltas och om man bör ha efterlevandeskydd.
Resultatet blir att många helt enkelt låter bli att välja, eller att de gör val trots att de inte är medvetna om konsekvenserna. Enligt Riksrevisionen finns det inte tillräckliga förutsättningar för att kunna göra bra val, vilket gör att valfriheten i praktiken är begränsad för de flesta. Konsekvensen för individen kan bli en sämre pension än nödvändigt.
En tungt vägande anledning till att det är så svårt att få grepp om pensionen är uppdelningen mellan staten och arbetsmarknadens parter som gör att regler och val inte hänger ihop med varandra.
Staten har inte satt individen i fokus och tagit ett helhetsansvar för pensionssystemet. Det krävs nu att staten tar på sig ledartröjan och arbetar för ett enklare system som underlättar för blivande pensionärer att göra medvetna val, och som också ger en tillräcklig trygghet för den som inte kan eller vill välja, säger riksrevisor Jan Landahl, i en kommentar.
Riksrevisionen föreslår att regeringen bland annat ska ta initiativ till att utveckla en sammanhållen ansökningsprocess för uttag av pension. De bör också försöka harmonisera reglerna för allmän pension och tjänstepension.
Kritiken mot regeringen är bitvis ganska hård. Det gäller bland annat hur man hanterat den ökade livslängden.
I den pågående översynen av pensionssystemet har det konstaterats att arbetslivet behöver förlängas. Det beror på en allt längre medellivslängd, som också skapar ett behov av försörjning under ett längre liv som pensionär. På grund av hur valen för temporära uttag har utformats och informerats om har individen getts långtgående möjligheter att agera kortsiktigt utan att konsekvenserna av valen har varit tillräckligt tydliga. Forskningen pekar på att det är vanligt att underskatta sin egen livslängd. De initiala intentionerna var dessutom att temporära uttag skulle vara ett komplement till livslånga. I dag kan ett till synes enkelt val av temporärt uttag leda till att individen säger upp den försäkring för ett långt liv som är ett av de mest grundläggande motiven för obligatoriska pensionssystem. Utöver detta kan konsekvensen bli skillnader i utbetald pension på hundratusentals kronor, skriver Riksrevisionen i sin rapport.