NYHETSARKIVET
11 jun 2014 11:49
Alecta vill lyfta frågan om inträdesålderns betydelse
Inträdesåldern på arbetsmarknaden är en förbisedd fråga i pensionsdebatten, menar Alecta som i dag släpper rapporten Ett långt arbetsliv börjar tidigt. Rapporten visar bland annat att en tjänsteman med normal lön kan få cirka 6 000 kr mer pension i månaden om hon börjar jobba som 25-åring istället för som 30-åring.

”Att fortsätta jobba som äldre kan vara ett sätt att få högre pension, men väl så betydelsefullt för pensionens storlek är vid vilken ålder arbetslivet påbörjas. Sverige har en hög inträdesålder på arbetsmarknaden, svenska ungdomar börjar arbeta sent. Med dagens reformerade pensionssystem är det självklart att detta har ett pris i form av sänkt livsinkomst och lägre pension, fast få tänker på detta när de är i 20-årsåldern”, säger Alectas pensionsekonom Eva Adolphson, som tagit fram rapporten, i en kommentar.

Nyligen presenterade pensionsgruppen sin överenskommelse om justeringar i pensionssystemet för att trygga pensionerna när befolkningen åldras. I överenskommelsen ägnas ett särskilt avsnitt åt frågan om ett längre arbetsliv. Men de åtgärder som nämns handlar enbart om att förlänga arbetslivet genom att höja pensionsåldern. Möjligheten att göra yrkeslivet längre i andra änden genom att påskynda inträdet på arbetsmarknaden nämns inte.

En viktig förklaring till den höga inträdesåldern på arbetsmarknaden är att många svenska ungdomar gör ett uppehåll mellan gymnasiet och högskolan. Detta bidrar till att Sverige, med en genomsnittlig examensålder på 29,7 år, har den näst högsta examensåldern inom OECD. Bara på Island är de högutbildade äldre när de tar examen.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907