Svenska försäkringsförmedlares förening, Sfm, är i grunden positiv till mycket av det som utredningen Det måste gå att lita på konsumentskyddet kommer fram till. Men man kritiserar samtidigt utredningen för att den har allt för enkla analyser och att mycket bör utredas vidare. Det framgår av föreningens remissvar på utredningen.
I sitt yttrande vänder sig Sfm mot utredningens åsikt att det saknas riktig rådgivning som inte är kopplad till försäljning. Enligt Sfm beror det inte på att förmedlarna inte vill tillhandahålla tjänsten utan att kunderna inte är beredda att betala för den.
Sfm kan konstatera att flera av medlemsbolagen tillhandahåller eller har tillhandahållit den typ av tjänst som efterlyses men utan att den nått framgång då konsumenterna inte har efterfrågat eller varit redo att betala för tjänsten, skriver Sfm i sitt yttrande.
Utredningen anser att förmedlare bör omfattas av förmedlarlagen men inte rådgivningslagen utom när det gäller allokeringsrådgivning. Sfm är kritiska till den tolkningen och menar att det skulle innebära att det blir fritt fram aktörer på de finansiella marknaderna att bedriva icke tillståndspliktig eller tillsynspliktig verksamhet med allokeringsrådgivning.
Utredningen föreslår att rådgivningslagen tas bort. Sfm menar att det är rimligt att renodla regelverken och ta bort sådan som skapar otydlighet. Men ifrågasätter samtidigt utredningens bedömning att försäkringsförmedlare inte ägnar sig åt placeringsrådgivning.
Sfm är också kritiskt till att utredningen inte har någon analys av vem som är kund i ett försäkringsförmedlarperspektiv. Som man påpekar är det vid rådgivning om tjänstepension arbetsgivaren som är kund, men den anställde som gör de individuella valen. Det är inte rimligt att både den anställda och arbetsgivaren ska behöva få exakt samma information, samtidigt som den anställda vid delar av rådgivningen bör ses som kund. Därför vill Sfm se en djupare analys av frågan.