NYHETSARKIVET
21 maj 2014 12:09
Valdeltagandet i Skandias val till fullmäktige blev en procent
Idag meddelar Skandia att röstningsperioden i valet till det nya fullmäktige i Skandia är avslutad och de första sju ledamöterna är utsedda. De kommer att tillträda vid Skandias bolagsstämma den 12 juni.

Totalt finns det omkring 1,4 miljoner röstberättigade kunder i Skandia och 14 537 av dessa har röstat fram ledamöterna.

- De 14 kandidater som ni nominerade har valts ut från listor på uppemot 400 kandidater. Vi har i valberedningen gjort ett urval bland dem för att få representanter som har kompetens, engagemang och avspeglar den sammansättning som kundbasen har i Skandia både vad gäller kön, ålder och bostadsort, säger Bo Eklöf, ordförande i valberedningen för Skandias fullmäktige.

Han anser inte att det är något nederlag att det ”bara” är en procent av de röstberättigade som valt att lägga sin röst i valet.

- Jag är väldigt glad att så många som 14 000 lagt sin röst. Jag tycker att man kan se det på samma sätt som i en bolagsstämma till ett vanligt aktiebolag. Där är det långt ifrån alla aktieägare som väljer att rösta på bolagsstämman, säger han.

I jämförelse med det ömsesidiga bolaget SEB Trygg Liv Gamla, som också har en valprocedur där kunderna väljer representanter till fullmäktige, är det dock tio gånger fler som utnyttjat rösträtten i det bolaget.

- I vårt senaste val som nyligen avslutades var det totalt 10,6 procent av de röstberättigade som valde att rösta, säger Björn Laurin, kanslichef på Tryggstiftelsen som sköter valprocedurerna för SEB Trygg Liv Gamla. Han tillägger dock att valdeltagandet är i dalande. För 10 år sedan var valdeltagandet drygt 15 procent.

Skandias fullmäktige kommer till en början att bestå av sju ledamöter som under de kommande tre åren ska utökas till 21 ledamöter. Under de kommande åren kommer de tre ledamöterna ur Thulestiftelsen att backa upp fullmäktige för att hoppa av för gott när man blir fulltalig 2016.

Thulestiftelsen kommer dock att leva kvar efter det eftersom man var tvungen att ”hitta på” ett allmännyttigt syfte för stiftelsen för att möjliggöra köpet av aktierna i Skandia, något som gör att det kapital som finns kvar av startkapitalet på 25 miljoner kr kommer att delas ut i form av forskningsstipendier.

Vilket inflytande fullmäktige kommer att få på styrningen av Skandia återstår att de. Fullmäktige utövar ägarfunktionen i bolaget och utser bland annat Skandias styrelse, som i sin tur fastställer strategin och utser vd. Det är styrelsen som löpande ansvarar för Skandias verksamhet och ekonomiska resultat, samt hur förvaltningen och försäljningen utvecklas.

- Jag kan tänka mig att fullmäktige kommer att bli intresserat av att lämna synpunkter och även vilja fatta beslut om det till exempel skulle komma upp en fråga om något större förvärv. Det är ju precis på samma sätt som man i ett aktiebolag hänskjuter sådana frågor till bolagsstämman, säger Bo Eklöf på frågan om i vilken situation som fullmäktige ska utöva någon faktisk ”makt”.

Men enligt Mårten Ajne, aktuarie på SEB Trygg Liv Gamla, är fullmäktige viktigt, under förutsättning att det bemannas av personer som har integritet och som har möjlighet att utöva inflytande i samhället.

- Mitt intryck är att man i styrelsen försöker att göra rätt och göra sitt bästa, även om det naturligtvis kan gå fel ibland. Fullmäktige finns där och om man skulle göra något fel så löper man risken att få skämmas offentligt. Det är något som styrelsen är noga med att undvika. Därför har fullmäktige en viktig funktion i bolaget, säger han till Pensionsnyheterna.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907