I förra veckan sa Finansinspektionen, FI, att man vill ha ett provisionsförbud för försäkringsförmedlare. Målet är främst att stärka kundskyddet. Men resultatet riskerar att bli det omvända menar Charlotta Carlberg, vd för Svenska försäkringsförmedlares förening, Sfm, i en kommentar.
All erfarenhet från andra länder som infört provisionsförbud visar att de mindre bemedlade kunderna inte längre kommer att få rådgivning. Den som vill ha rådgivning måste betala för den själv, vilket alla inte vill eller kan göra. Vi har idag ett pensionssystem som lägger ansvaret för besluten på individen, men för att kunna ta detta ansvar behöver individen kunskap. Antingen har man den själv eller så kan man kontakta en rådgivare. Om försäkringsförmedlare försvinner kommer kunderna att hänvisas till banker och försäkringsbolags egna säljare. Hos en förmedlare får kunden fler alternativ, dvs möjligheten att jämföra alternativen tillsammans med en kunnig person. Det får man inte någon annanstans, skriver Charlotta Carlberg i en kommentar på Sfm:s webbplats.
Hon menar att det nuvarande systemet borde värnas om och förbättras, men inte slås sönder.
Det finns mycket att göra för att öka kundnyttan, men med ett provisionsförbud skapar vi istället modeller som gör att rådgivningen drivs till försäkringsbolagens och bankernas egna säljare, konkurrensen minskar. Men ansvaret för att kunna förstå vilka val man ska göra och vad de kan innebära ligger kvar på individen, fast nu kanske utan stöd genom rådgivning av en förmedlare, skriver Charlotta Carlberg.