I dag meddelar Skandia att man från och med årsskiftet helt kommer att slopa up-frontprovisioner. Istället kommer man att betala beståndsvårdsersättningar och syftet med förändringen är inte att minska den totala försäljningsersättningen utan att jämna ut den över tid.
- Vi tycker inte illa om provisioner i sig. Men det måste vara transparent och tydligt och det ska heller inte vara så att de kan styra säljaren att välja en produkt framför en annan beroende på ersättningen, säger Bengt-Åke Fagerman.
Beslutet ser ut som en direkt följd av att Finansinspektionen i förra veckan flaggade för att man inom kort skulle kunna få lagstöd för att ge sig på provisionerna. Det är dock en ren tillfällighet att Skandias beslut direkt efter FI:s konsumentrapport, enligt Bengt-Åke Fagerman.
- Vi tog faktiskt beslutet dagen innan de presenterade sin rapport så det är en ren slump. Samtidigt har man från FI och departementet pratat länge om provisionsförbud utan att man fattat några beslut och det är det inte den här gången heller, säger han.
Bengt-Åke Fagerman är ordförande i Svensk Försäkring, där man nyligen beslutat att rekommendera att man inte ska betala provisioner till oberoende förmedlare men det beslutet får mycket liten betydelse.
- Man utgår ju där ifrån en EU-definition av oberoende förmedlare som ska erbjuda alla bolag och produkter på marknaden, men det är det ju knappt någon som gör. Så den rekommendationen tror jag påverkar marknaden i mycket liten utsträckning eftersom det knappt finns någon som kan kalla sig oberoende.
När det gäller de upphandlade planerna, till exempel Plusplan hos Söderberg & Partners och Max Matthiessens U.I.G, kommer beslutet inte att få någon påverkan alls.
- I de stora planerna upplever vi att man redan har funnit en ersättningsmodell med utjämnad återbäring så de kommer inte att påverkas alls. De står för lejonparten av våra premieintäkter så det är en mindre, men ändå en betydande del, av vår försäljning som påverkas av beslutet, säger Bengt-Åke Fagerman.
Skandia har ju tidigare försökt att ta bort up-frontersättningarna men tvingades då krypa till korset och återinföra dem för att man tappade för mycket försäljning. Den här gången tror han dock att det kommer att gå bättre, även om risken finns att man kommer att tappa försäljning till bolag som fortsätter att betala up-front, något som både Folksam och Movestic signalerat att man kommer att göra.
- Jag tror att marknaden har mognat och att det finns en större förståelse för att ersättningarna ska vara rimliga och inte leda till intressekonflikter. Men visst finns det risk för att vi på kort sikt tappar affär och det är vi medvetna om, avslutar han.