I samband med att vårpropositionen i dag presenterades släppte regeringen även en promemoria som bland annat berör förslaget om att minska avdragsrätten för privat pensionssparande.
Anders Borg aviserade förändringen för en månad sedan men i promemorian hanterar man inte något totalstopp utan behandlar bara sänkningen från 12 000 kr till 2 400 kr om året. Totalstoppet ska fortfarande genomföras, men kommer först 2016.
När Borg presenterade reformen var huvudnumret att man på så sätt får in 4,5 miljarder kr i skatt. Pengar som skulle kunna användas på andra håll i budgeten enligt den nya krona-för-krona modellen.
I motiveringarna i Ds:en, där man bara behandlar en minskning, inte ett slopande, berättar man nu att man räknar med att få in ytterligare 2,88 miljarder i skatt. Det är då bara en kortsiktig effekt eftersom man får skatten nu istället för sen. Långsiktigt blir enligt regeringen intäktsökningen mindre än 1 miljard kr om året. Det är alltså en kortsiktig vinst som man plockar fram vilket man förklarar så här:
Då avdragsrätten begränsas ökar skatteintäkterna vid avsättningstillfället men minskar vid uttagstillfället. Förslaget ger därför främst ökade skatteintäkter på kort- och medelfristig sikt. På lång sikt är effekten betydligt lägre och beror på skillnaden i spararnas marginalskattesatser.
När det gäller motiven till reformen handlar det om att man tror att svenskar som gjort avdraget flyttar utomlands och att staten därför bedömer att det blir svårt att få igen den givna skattekrediten. Dessutom har jobbskatteavdraget gjort att många med lägre inkomster kommer att få betala högre skatt efter pensioneringen än innan varför regeringen verkar tycka att det är en dum affär att göra avdraget.
Regeringen menar vidare att förslaget har en bra fördelningspolitisk profil eftersom det är fler män än kvinnor med höga inkomster som använder sig av möjligheten. Det är dock totalt sett fler kvinnor än män som sparar privat. Det totala beloppet som dras av är dock lika stort för båda grupperna, vilket antyder att rika män sparar större belopp än fattiga kvinnor varför förslaget är bra ur fördelningspolitisk synvinkel.
Det ska bli intressant att se i vilken utsträckning som pensionssparandet nu tar vägen över löneväxling. Det kanske främst kan användas av anställda i ITP 2 där man inte behöver ändra anmäld lön om man löneväxlar. För personer med lön över taket på 8,07 inkomstbasbelopp kan det bli en bättre affär än det privata p-sparandet. Det skiljer ju hela 7 procentenheter mellan de sociala avgifterna och den särskilda löneskatten, en belöning som allt fler kan bli intresserade av. Det lär motverka den förhoppning som regeringen när om att inte lämna skattekrediter som kan bli svåra att driva in i framtiden.
Enligt Pensionsmyndigheten var det 785 000 personer som hade en lön över brytpunkten på 8,07 inkomstbasbelopp 2012.