Både Svensk Försäkring och Svenska Försäkringsförmedlares förening, Sfm, är kritiska till Finansinspektionens, FI, planer på att höja sina avgifter.
I sitt remissvar på förslaget skriver Sfm att man är positiva till att granskningen av försäkringsförmedlare ökar, och man förstår då att kostnaderna stiger. Men FI har höjt avgifterna flera gånger utan att det för den skull märkts av någon ökning av tillsynen.
Man påpekar att det så sent som under 2012 genomfördes stora avgiftshöjningar för försäkringsförmedlare, bland annat vad det gäller ansökan om tillstånd och den årliga avgiften. Anledningen då var att FI avsåg att utöka tillsynen. Men det finns fortfarande inte några uppgifter om det att det verkligen skett. Sfm påpekar därför att det är viktigt att de avgifter som tas ut används för den verksamhet avgiften kommer ifrån och inte används för att täcka underskott i andra delar av FI:s verksamhet.
Sfm ser därför fram emot att såväl de tillstånds- som tillsynsavgifter som förmedlare eller blivande förmedlare erlägger används till en ökad arbetsinsats hos FI, skriver man.
Också Svensk Försäkring menar att det ser ut som att avgifterna kommer att gå till annat än den tillsyn som de är tänkta att täcka.
Svensk Försäkring motsätter sig den föreslagna nya praxisen för att uppskatta tidsåtgång för ärenden med intervall för avgifter. Finansinspektionen avser att ta höjd för att nedlagd tid på ärenden av detta slag generellt kan öka med 40 procent jämfört med verklig uppskattad tid. Den nya praxisen är oskälig och innebär att Finansinspektionen medvetet kommer att debitera en avgift som man vid beslutstidpunkten anser är för hög, skriver Svensk Försäkring i sitt yttrande.