De fyra buffertfonderna har klarat sitt uppdrag bra och bäst har Fjärde AP-fonden gått. Det visar den utvärdering av AP-fondernas verksamhet 2013 som McKinsey gjort på regeringens uppdrag.
Fjärde AP-fonden har haft den högsta genomsnittliga avkastningen av fonderna. Det gäller oavsett om man mäter på tio år, då de hade en genomsnittlig avkastning på 7,2 procent per år, på fem år då de hade 11,6 procent, eller bara i fjol, då de avkastade 16,4 procent. Enligt McKinseys rapport motsvaras skillnaderna i avkastning nästan helt och hållet av deras respektive riskprofil. Den riskjusterade avkastningen skiljer sig väldigt lite mellan fonderna.
Samtliga fonder har uppnått sina långsiktiga avkastningsmål på både fem och tio års sikt. Däremot har ingen klarat att nå dem från starten 2001.
Under 2013 avkastade de fyra buffertfonderna mellan 16,4 procent och 11,1 procent. En skillnad som man i rapporten menar är relativt liten jämfört med utländska statliga pensionsfonder. De utländska fonder man jämfört med avkastade mellan 16,2 procent och 16,2 procent.
Också Sjunde AP-fonden har klarat sitt avkastningmål. Fonden har som mål att avkasta bättre än premiepensionsindex i förvalsalternativet Såfan. Förra året avkastade Såfan 13,3 procent, jämfört med index på 6,6 procent. Justerat för rabatter har Sjunde AP-fondens förvalsalternativ haft en genomsnittlig avkastning på 4,3 procent per år samtidigt som premiepensionsindex varit 2,8 procent per år.
Sjätte AP-fonden har haft en genomsnittlig avkastning på 4,5 procent under åren 1997 till 2013, och 5,6 procent mellan 2004 och 2013. Det är lägre än fondens avkastningmål, oavsett om man använder sig av det mål som fanns fram till 2011 eller det som använts senare.