I och med att pensionsgruppen kommit överens om den framtida strukturen för AP-fonderna kommer man nu att sätta högsta fart. Målet är att kunna ha de tre omstartade fonderna på plats till 2016.
- Arbetet påbörjas direkt nu i departementet. I Langensjös utredning finns ju ingen färdigformulerad lagtext och det arbetet kommer vi nu att sätta i gång med, förklarade Peter Normans statssekreterare Erik Thedéen (M) för Pensionsnyheterna vid gårdagens presskonferens.
Det finns en hel del luckor att fylla i även när det gäller att tolka vad pensionsgruppen egentligen är överens om. I överenskommelsen som bygger på att AP 1-4 och AP 6 i framtiden ska bli till tre nya fonder. Två av dessa ska ha identiska mandat men det är inte klart utsagt vilken roll den tredje ska ha.
- Det kan bli tre fonder med lika uppdrag. Däremot kommer det inte att vara möjligt att ge de tre fonderna helt olika uppdrag som att till exempel att en förvaltar aktier, en räntebärande och en förvaltar onoterade tillgångar. Det sätter politiken stopp för, berättade Erik Thedéen.
Han nämnde vidare att det kommer att krävas någon typ av genomförandegrupp som ska arbeta med förändringarna av fondstrukturen och hoppades att den skulle kunna tillsättas under våren 2015, alltså om ett år.
I överenskommelsen har man också varit noga med att fonderna ska få friare placeringsregler än de har i dagsläget. I stället ska man använda sig av den något luddigare aktsamhetsprincipen. Politikerna håller sig dock inte fingrarna helt borta i framtiden heller. Fonderna får inte ha mer än 2 procent av förmögenheten investerad på Stockholmsbörsen och inte heller ha mer än 10 procent av röster eller kapital i något enskilt bolag.
Överenskommelsen är också noga med att man ska kunna mäta fondernas prestationer genom att en ny överstyrelse eller nämnd ska fastställa riktlinjer för förvaltningen genom referensportföljer. Tanken är att det ska gå att isolera förvaltarnas prestationer så att de inte ska kunna skryta med goda förvaltningsresultat som endast beror på att man följt utvecklingen på marknaden.
När det gäller den nya myndighet som ska ge riktlinjerna till fonderna så är den än så länge nebulös i sina former och framför allt verkar det ha förekommit en politisk dragkamp kring vilket oberoende den ska få i förhållande till Pensionsmyndigheten.
- Den ska ha en fristående roll och inte vara ett organ inom Pensionsmyndigheten som ger myndighetens generaldirektör möjlighet att styra över den. Det kan bli så att den får formen av en nämndmyndighet som ska säkerställa oberoendet mot Pensionsmyndigheten, men vi är inte klara över exakt hur den ska se ut, berättade Erik Thedéen.