Anders Borgs förslag om att slopa de så kallade momsgrupperna oroar försäkringsbranschen. Förslaget verkar innebära att det från 2015 inte längre ska vara möjligt att undanta transaktioner som görs inom företagsgrupper från moms, något som slår hårt mot vissa av bolagen.
- Det är främst bolag som är organiserade enligt en federativ modell med många, ofta lokalt förankrade , legala enheter som kommer att drabbas hårt av förslaget, till exempel Länsförsäkringar, Dina Försäkringar och Sparbankerna.
- Det innebär i sin tur att konkurrenssituationen mellan försäkringsföretagen på marknaden påverkas beroende på vald företags- och organisationsform på ett olyckligt sätt,, säger Eva Erlandsson, chefsekonom på Svensk Försäkring till Pensionsnyheterna.
Svensk Försäkring behandlade frågan i styrelsen den 11 mars. Det man främst oroas över är den förändrade konkurrenssituationen som följer av förslaget samt att uttaget av moms i slutänden kommer att drabba kunderna i form av antingen högre premier och/eller lägre avkastning. Det gäller inte minst inom ömsesidiga försäkringsföretag, som ägs av försäkringstagarna, där möjligheten till tillskott av kapital från exempelvis aktieägare är omöjligt.
- Vi har också sett att Sverige, om förslaget genomförs, kommer att skilja ut sig ifrån majoriteten av länderna i Europa. I 18 av 28 EU-länder är det tillåtet med momsgrupper och det skulle störa möjligheter till gränsöverskridande handel om svenska bolag ges andra regler än vad som gäller i stora delar av omvärlden, säger hon.
En ändring av momsgruppsundantaget skulle även få konsekvenser för andra företag, enligt Eva Erlandsson.
- Jag har uppfattat att även företag inom välfärdssektorn, till exempel skolor och vårdföretag kan komma att drabbas hårt av förslaget och jag undrar om regeringen är medveten av vilka konsekvenser det kan få för dessa och andra sektorer, säger Eva Erlandsson.
Svensk Försäkring kommer nu att påbörja ett lobbyarbete för att göra regeringen uppmärksam på effekterna. Dessutom ifrågasätts hur regeringen har beräknat att regeländringen skulle kunna öka statens intäkter med 400 miljoner.
- Vi har frågat departementet men inte fått någon närmare specifikation av hur de har kommit fram till siffran 400 miljoner kr, säger Eva Erlandsson som misstänker att den antagligen är tilltagen i underkant.