Bara en dryg fjärdedel av de svenska försäkringskunderna, 26 procent, säger sig ha en positiv upplevelse av sin kontakt med försäkringsbolagen. Det visar Capgeminis rapport World Insurance Report 2014 Customer Experience Index som presenteras i dag.
Även om det inte direkt är någon imponerande siffra så är det ändå en ökning med 9 procentenheter från föregående år. Sverige är ett av de länder som enligt rapporten har haft en av de största ökningarna och följer Nederländerna 18,2 procentenheter och Portugal 12,3 procentenheter. Trots en stark ökning är Sverige ett av de länder som rankas lägst, när det kommer till positiv kundupplevelse, och intar en mindre smickrande 23:e plats av 30 av deltagande länder.
Rapporten visar att det procentuellt är dubbelt så många kunder som vill lämna eller byta försäkringsgivare, om de har en negativ eller neutral upplevelse av bolaget. För Sveriges del betyder det att 74 procent kan tänka sig att flytta ut. Det är möjligen något som kan tas till intäkt för att det finns en uppdämd efterfrågan av flytträtt i folkdjupen.
Den höga ökningen kring positiv kundupplevelse är en indikation på att prioriteringar kring digital transformation som har påbörjats av många försäkringsbolag, börjar visa resultat. Svenska försäkringsbolag har förstått att ett fokus på kundens totala försäkringsbehov är otroligt viktigt för ökad lönsamhet, samt kunna bedriva kors- och merförsäljning på befintlig kund, säger Anne-Li Appelberg ansvarig för finanssektor på Capgemini, i en kommentar.
Enligt rapporten beror de svenska försäkringstagarnas negativa eller neutrala upplevelse vid kontakt med försäkringsgivaren delvis på att kunderna sällan har kontakt med sitt försäkringsbolag. I Sverige, till skillnad från andra länder, finns ett stort antal försäkringar som ofta tillhandahålls av arbetsgivaren, vilket innebär att kontakten oftast inte sker direkt mellan försäkringstagare och försäkringsgivare.