EU-parlamentet röstade i går igenom det liggande förslaget om ett nytt försäkringsförmedlardirektiv, IMD 2. EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) som varit den liberala gruppens förhandlare är nöjd med parlamentets förslag till ändringar i direktivet.
Jag är positiv till vad vi kom fram till. Särskilt viktigt är att stärka konsumentskyddet, förbättra genomlysningen av avgifter och provisioner och skapa en större konkurrens mellan olika försäkringsförmedlare, mellan banker och försäkringsbolag, säger Olle Schmidt i en kommentar.
Den största, och mest infekterade, frågan har varit om förmedlarna ska omfattas av ett provisionsförbud vid försäljning av sparförsäkringar. Om beslutet i parlamentet står sig igenom kommande trilogförhandlingar så blir det inget provisionsförbud på EU-nivå.
Risken med provisionsförbud är att det leder till en monopolisering av försäkringsförmedling till de stora ledande försäkringsbolagen och bankerna. Vi kom överens om att de medlemsländer som vill ska kunna gå längre och införa provisionsförbud. Det är en kompromiss jag är nöjd med, säger Olle Schmidt.
Reglerna för att informera kunden om avgifter och provisioner för sparförsäkringar skärps i det nya direktivet. Eftersom IMD 2 är ett så kallat minimiharmoniseringsdirektiv så står det fortfarande enskilda medlemsländer fritt att införa ett provisionsförbud. Reglerna ska samordnas med regelverket som är beslutat i MiFID2 för sparprodukter. Det ska noteras att pensionsprodukter inte ingår i definitionen av sparförsäkringar.
Som Pensionsnyheterna tidigare rapporterat införs det strikta regler kring så kallad "tying" av försäkring med en kompletterande produkt. Det innebär att det inte längre är möjligt att sälja försäkringar enbart tillsammans med någon annan produkt, som att villkora ett huslån med att kunden samtidigt måste flytta sitt pensionssparande till långivaren. Kunden måste få information om pris för de separata delarna av ett paket och kunna köpa delarna tillsammans eller separat.
Sanktionsreglerna skärps jämförs med nuvarande direktiv. Bland annat införs miniminivåer för böter för brott mot direktivet på 5 miljoner euro. Den europeiska tillsynsmyndigheten EIOPA ska också tillfälligt kunna förbjuda eller begränsa försäljning av produkter.
Direktivet ställer också kvar på fortbildning av försäkringsförmedlarna. Under en femårsperiod måste varje förmedlare fortbildas i 200 timmar enligt IMD 2.