NYHETSARKIVET
7 feb 2014 11:55
Alecta över 600 miljarder i kapital för första gången
Idag presenterade Alecta sin finansiella rapport för helåret 2013. En del siffror är kända sedan tidigare, till exempel avkastningen för den premiebestämda Alecta Optimal, som nådde en avkastning på 17,3 procent (16,8 procent 2012).

Ny är dock siffran för avkastningen i den förmånsbestämda portföljen där avkastningen uppgick till 9,8 procent (11,2 procent). På Alecta vill man vara noga med att hålla isär avkastningssiffrorna eftersom de har helt olika betydelse för kunderna.

- I Alecta Optimal går hela avkastningen till kunderna direkt. I den förmånsbestämda försäkringen däremot har avkastningen begränsad betydelse för pensionsnivån. Där är det istället konsolideringsnivån som kan sägas vara viktig eftersom den påverkar våra möjligheter till värdesäkring, säger Alectas vd Staffan Grefbäck till Pensionsnyheterna.

Den kollektiva konsolideringen i den förmånsbestämda försäkringen uppgick vid årsskiftet till 148 (129), vilket betyder att Alecta närmar sig nu den övre gränsen i konsolideringsintervallet som ligger på 155.

- Siffran för den kollektiva konsolideringsnivån ska ses över tid och det finns en volatilitet i den siffran, även om den blir mer stabil nu när vi nu fått ett förändrat system för beräkningen av diskonteringsräntan, säger Staffan Grefbäck.

Solvensgraden uppgick till 170, en ökning från fjolårets 144. Förvaltningskostnaden minskade något, till 0,12 procent jämfört med 0,13 procent i fjol. Minskningen beror främst på att det förvaltade kapitalet ökat till 602 miljarder kr (546 miljarder kr). Det är första gången som Alecta förvaltar ett kapital som överstiger 600 miljarder kr och en ökning 56 miljarder kr. Av det ligger 570 miljarder kr i förmånsbestämda pensioner och resterande 32 miljarder hänför sig i Alecta Optimal Pension.
När det gäller ickevalsalternativet i ITP-valet, Alecta Optimal, märker man av att konkurrenterna lyckas förmå kunderna att flytta ifrån Alecta. Enligt Staffan Grefbäck är det ännu inte i någon större utsträckning, även om han misstänker att kunderna inte alltid får rätt argument för att flytta ut.

- Inom ITP finns en väl utformad flytträtt och det är bra. En kund som är missnöjd kan flytta sina pengar till schyssta villkor. Men det viktigt att rådgivningen verkligen ger kunderna ett korrekt underlag och att flytten alltid sker för kundens bästa, vilket inte alltid verkar vara fallet. Vi kan se att många kunder inte ens är medvetna om att de genomfört en flytt. Man måste säkerställa att informationen som lämnas alltid är korrekt och det är ett problem som ännu inte är löst, säger Staffan Grefbäck.

- Mot bakgrund av att vi varit ett av de allra bästa alternativen på ITP-området kan man misstänka att kunderna inte alltid fått ett fullständigt underlag inför en flytt. Vi har ju haft en femårsavkastning på 12,1 procent och det är inte många fonder som överträffar det, säger han.

Han tillägger att självregleringen på området fungerat långsamt och undrar om det över huvud taget är en framkomlig väg.

- Finansinspektionen har till exempel uppmärksammat problemet med att bolån används som lockvara. Om man inte kommer åt problemet får man kanske göra som i Storbritannien där man helt enkelt lagstiftat mot sampaketering av vissa tjänster så att kunderna alltid får en korrekt bild av hela erbjudandet, säger Staffan Grefbäck.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907