Tomas Norling, chefsjurist på Pensionsmyndigheten lämnade i dag sin utredning om konsumentskydd vid finansiell rådgivning till regeringen. Betänkandet Det måste gå att lita på konsumentskyddet innehåller en rad förslag för att öka konsumentens skydd i förhållande till försäkringsbolag, banker och andra finansföretag.
- Det är ganska svårt i dag att vara konsument på finansmarknaden. De senaste 15 åren har det personliga ansvaret ökat och produkterna har blivit allt mer komplexa. Sen är det nog så att rådgivarna inte alltid underlättat för kunderna. Det finns problem vid finansiell rådgivning som påverkar konsumentskyddet negativt. När det gäller finansiell rådgivning är det naturligtvis viktigt att oseriös rådgivning stävjas. Men jag tycker man kan ställa högre krav på finansiell rådgivning än så. Om konsumenterna får råd som de inte förstår eller ens behöver är redan det ett problem som behöver hanteras, sa Tomas Norling när betänkandet presenterades i dag.
Men det är en balansgång. Han vill inte se en för hård reglering på området.
- Att vara överbeskyddande på finansmarknadsområdet är inte så bra för det kan innebära att man får väldigt dåliga produkter och det gagnar inte heller konsumenterna.
Betänkandets huvudförslag är att Konsumentombudsmannen, KO, i vissa fall ska kunna ta över konsumentens tvist med en finansiell rådgivare och driva skadeståndsmål åt privatpersonen. Anledningen till förslaget är att många ärenden som rör vårdslös rådgivning idag görs upp i godo och det saknas därför prejudikat inom området. Fler prejudikat skulle göra framtida tvister enklare och snabbare att lösa.
- Det finns uppenbara fördelar med det. Konsumenten skulle då slippa processa i domstol och stå för rättegångskostnaderna. Det skulle också underlätta för att få fram prejudikat på det här området, sa Tomas Norling.
Utredningen föreslår också att rådgivare ska bli skyldiga att spela in rådgivningssamtal, oavsett om det sker vid ett möte eller på distans.
I dag är både Finansinspektionen och Konsumentverket tillsynsmyndigheter för finansiell rådgivning. Det vill utredningen ändra så att det fortsättningsvis enbart är FI som fungerar som tillsynsmyndighet. Också kompetenskraven ska samordnas så att kraven vid placeringsrådgivning, investeringsrådgivning och rådgivning enligt lagen om försäkringsförmedling överensstämmer med varandra. Men Tomas Norling vill inte se att de kraven slås fast i lag utan menar att det är bättre om FI får det ansvaret.
Norling vill att Finansinspektionen, FI, får större möjlighet att skydda konsumenternas intressen.
- Det kanske är för lätt eller till och med riskfritt att bryta mot reglerna idag. Jag tycker det är viktigt att FI får möjlighet att fokusera på de tillsynsåtgärder som ger effekter, säger Tomas Norling.
Bland annat vill han att FI ska kunna förbjuda produkter som är olämpliga för konsumenter. I Danmark har man tagit ett steg på vägen genom att införa en enkel riskklassifisering på alla finansiella produkter. Men Norling menar att det inte är en bra lösning. Det faktum att en produkt är förenad med hög risk innebär dock inte att det går att dra slutsatsen att den generellt sett är olämplig för konsumenter, skriver han i utredningen.
Ett förslag från utredningen är att rådgivningslagen upphävs, men det är en mer teknisk fråga och inte något som påverkar konsumentskyddet som sådant. Man ska också se över försäkringsförmedlingslagen.
- Det kan man tänka att det är dramatiskt men det menar jag att det inte är. Rådgivningen blir fortsättningsvis reglerat i värdespappersmarknadslagen, säger Tomas Norling.
Betänkandet ska nu remissbehandlas i tre månader.
Tomas Norling kommer att presentera sin utredning mer utförligt på Pensionsnyheternas seminarium Terminsstart Pension i morgon.