Medellivslängden ökar och befolkningen blir allt äldre. Sett till hälsan finns goda förutsättningar för att fler i åldersgruppen 55 år eller äldre ska kunna arbeta. Trots det är arbetsmarknaden inte anpassad för att på bästa sätt ta tillvara arbetskraften i denna åldersgrupp. Det visar en rapport som arbetsmarknadsutskottet låtit göra.
I rapporten, som undersöker förutsättningarna för ett längre arbetsliv, har man tittat på vilka kroppsliga och kognitiva förutsättningar finns för att arbeta länge och hur arbetsmarknaden är utformad för att tillvarata erfaren arbetskraft.
Enligt rapporten "Ett förlängt arbetsliv forskning om arbetstagarnas och arbetsmarknadens förutsättningar" är personer som är 55 år eller äldre i dag är mer högpresterande än tidigare generationer. Det gäller både fysiskt och kognitivt, det vill säga förmågan att bearbeta information, tillämpa kunskap och minnas.
Däremot är arbetsmarknaden inte alltid anpassad för att på bästa sätt ta tillvara arbetskraft i åldern 55+. Arbetsgivare lyfter ofta fram positiva egenskaper hos arbetstagare över 55 år, som ökad kunskap, erfarenhet, social förmåga, pålitlighet och noggrannhet. Trots detta kan äldre arbetskraft ha svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Ett hinder är att det ibland finns negativa attityder till äldre personer som vill fortsätta arbeta eller återvända till arbetslivet. Att den kronologiska åldern är ett dåligt mått på arbetsförmåga är också något som förbises.