Per-Erik Gullnäs, vd på Swedbank försäkring, är nöjd med att bolaget nu redovisar sitt bästa resultat någonsin.
- Visserligen har vi blivit hjälpta av externa faktorer som att börserna gick starkt förra året och jag är ödmjuk inför den faktorn. Samtidigt stiger våra premieintäkter med 7 procent och det är jag nöjd med en dag som denna, säger han till Pensionsnyheterna.
Lite förenklat kan man säga att Swedbank ökar sin premievolym genom en kraftig ökning av försäljningen av företagsbetald k-försäkring och tjänstepension till mindre företag utan kollektivavtal. Övriga delar, till exempel kryssmarknadspensioner, följer i princip bara utvecklingen av totalmarknaden.
- Vi är ju inte kvar med vår traditionella försäkring i KAP-KL och där måste vi förmå kunderna att välja om för att de inte ska hamna i KPA, något som gör att vi där har ett visst utflöde med automatik men vi lyckas trots det hålla totalförsäljningen uppe. Att det går bra när det gäller tjänstepensioner till företag utan kollektivavtal och k-försäkring är något som vi kan tacka försäkringsrådgivarna ute i kontorsrörelsen för. De som jobbat heltid med de här frågorna har gjort ett jättejobb under 2013, säger han.
Mer bekymrad är Per-Erik Gullnäs över hur flyttmarknaden fungerar, även om Swedbank drev på kraftigt för att försöka flytta in kapital för ett par år sedan.
- Vi såg det då som en jungfrulig marknad med en enorm tillväxtpotential. Nu har vi blivit mer insiktsfulla och har större respekt för hur flyttmarknaden fungerar. Det är t ex sett ur kundernas perspektiv sällan en bra affär att flytta ut äldre försäkringar ur Folksam Liv eller Skandia Liv, som ligger nära utbetalning, säger han.
Men alla uppträder inte lika nyktert, enligt Per-Erik Gullnäs, som beklagar att försäkringsförmedlare, bearbetar sina kunder för att förmå dem att flytta ut försäkringar ur Swedbank Försäkring.
- Vi har sett en kraftig ökning av flyttarna under 2013, inte minst relativt nytecknade försäkringar. Då går inte flyttarna i första hand till de andra bankerna eller de mindre försäkringsbolagen utan det är de stora traditionella bolagen som tar in det kapitalet. Det tolkar jag som att den affären är driven av försäkringsförmedlare, säger han.
För att i någon mån mota Olle i grind har man på Swedbank nu beslutat att höja flyttavgifterna till som mest 500 kr plus fem procent av kapitalet på unga försäkringar.
- Vi blir ett villebråd för förmedlarna eftersom vi haft förhållandevis låga flyttavgifter. Vi höjer nu för att se till att inte övriga kunder ska få ta på sig kostnader för dem som flyttar ut, säger han.
Det är ett resonemang som vanligtvis används av de ömsesidiga försäkringsbolagen, där kunderna delar alla kostnader med varandra. I de vinstutdelande bolagen som Swedbank är det ju ytterst ägarnas sak att se till att kostnader och intäkter balanserar.
- Jag är medveten om att mitt resonemang haltar lite men om inte vi själva ska finansiera alla kostnader för de här flyttarna, så drabbas ju de kvarvarande kunderna. Och vi är så kundfokuserade att vi nästan upplever oss som kundägda eller ömsesidiga, säger Per-Erik Gullnäs.