I dag röstar EU-parlamentets ekonomiska och monetära utskott ECON om det nya försäkringsförmedlardirektivet IMD2.
Som vi tidigare berättat har utskottets tyske rapportör Werner Langen (konservativa EPP-gruppen) vattnat ur många av de ursprungliga skrivningarna från EU-kommissionen, när det gäller transparens och konsumentskydd. Nu ser det dock ut som att man lyckats nå kompromisser på viktiga punkter.
Något som kan komma att få stor betydelse för svenska förhållanden finns i direktivets artikel 24, där man slår fast att full transparens ska gälla även ersättningar från tredje part vid försäljning av investeringsprodukter i försäkringsskal.
Översatt till svenska förhållanden borde det innebära att en kickback som betalas från till exempel ett fondbolag till ett försäkringsbolag ska redovisas för kunden innan en försäkring tecknas.
ECON-utskottet har också nått kompromisser när det gäller kombinationserbjudanden, så kallad "tying och bundling".
- Det handlar om att man ska ha möjlighet att köpa varje del i ett försäkringspaket separat och alltså inte tvingas att köpa mer försäkringsskydd än man behöver, berättar Rickard Ydrenäs, politiskt sakkunnig hos EU-parlamentets Olle Schmidt (FP), för Pensionsnyheterna.
Det finns fortfarande ett antal punkter kvar där man ännu inte är överens om den nya direktivtexten i ECON-kommittén och där det kan bli fråga om hoppande majoriteter mellan parlamentets olika politiska grupperingar. En sådan utestående fråga handlar om sanktioner, där man i den liberala gruppen, som Olle Schmidt tillhör, också vill ha skarpare sanktionsmöjligheter än rapportören Langen, som tillhör de konservativa.
- Langen vill vattna ur sanktionerna, och till exempel inte publicera vilka individer och bolag som brutit mot reglerna och han är emot administrativa sanktioner, säger Rickard Ydrenäs.
I och med att IMD 2 är tänkt att vara ett minimiharmoniseringsdirektiv lär frågan om sanktioner och möjligheten att publicera uppgifter om de som bryter mot reglerna inte vara något problem för Sverige där vi redan i dag har ett system där Finansinspektionen öppet offentliggör personer och bolag som brutit mot reglerna.
IMD2-direktivet har dragits i långbänk i rådet, bland annat beroende på att det inte varit prioriterat hos det tidigare Litauiska ordförandeskapet. Nu finns det dock tecken på att det kan komma att gå snabbare.
- En viktig nyhet är att grekiska ordförandeskapet har lovat att ta upp IMD2 till förhandling i rådet, vilket kan göra att det kan gå att komma i mål med direktivet, säger Rickard Ydrenäs.