NYHETSARKIVET
16 dec 2013 12:08
EU-parlamentet öppnar för att tillåta provisionsförbud
På onsdag hålls ett sista trialogmöte om MiFID. MiFID är ett av de viktigaste EU-direktiven för finansmarknaden, och ska bland annat reglera finansiell rådgivning. Mycket tyder på att man nu kommit så långt att parterna kan komma överens.

EU-parlamentets ekonomiskpolitiska utskott har tagit fram ett kompromissförslag där man i vissa delar kör över parlamentets rapportör och går kommissionen, som föreslagit hårdare regler, till mötes.

Enligt kompromissförslaget blir det inte något förbud för finansiella rådgivare och portföljförvaltare att ta emot finansiella ”incitament”, men de måste redovisas öppet för kunden. Det samma gäller för avgifter och rådgivningskostnader. Det här är också minimiharmoniseringskrav, och det nämns explicit att det därmed är fritt fram enskilda medlemsstater att införa hårdare regler och däribland provisionsförbud.

Det ska också införas krav på att förvaltare när de tar fram nya produkter ska identifiera målgruppen för produkten och säkerställa att produkter uppfyller de krav och behov som den kundgruppen har.

Kraven på dokumentation blir också hårdare. Enligt förslaget ska klientinformationen innehålla uppgifter om de enskilda kundernas risktolerans. Konversationer via telefon och epost ska också dokumenteras i form av protokollsanteckningar.

En av de större frågor som är kvar att lösa är om paketerade försäkringsprodukter, PRIPS, ska inkluderas i direktivet eller inte.

Det har funnits en tanke om att få in såväl försäkrings- pensions och investeringsprodukter i MiFID för att få samma regler på både bank och försäkringsområdet. Det är dock bara tre medlemsstater som drivit den frågan hårt, Storbritannien, Tjeckien och Slovakien, som fått vika ned sig. Nu blir det i stället att invänta förmedlingsdirektivet IMD 2 som går en mycket oviss framtid till mötes. Detta eftersom det ska behandlas av ett nytt parlament och en ny kommission efter EU-valet.

Värt att påpeka är att de undantag som görs i direktivförslagen innebär att det är mycket få svenska pensionsprodukter som skulle komma att träffas av direktivet. Det innebär att den svenska MiFID-utredningen, som på sikt ska implementera direktivet i Sverige, kommer att få ganska fria händer i förhållande till direktivet. Det är ju ett minimiharmoniseringsdirektiv och Sverige och andra medlemsstater får möjlighet att gå längre än direktivet. Kort sagt blir det ett ganska vitt blad att börja ifrån, om man till exempel vill skärpa reglerna för provisioner, vilket man från departementet talat om.
Pensionsnyheterna i Sverige AB
Rapsgatan 1
118 61 Stockholm
info@pensionsnyheterna.se
www.pensionsnyheterna.se
Orgnr: 559339-5907